Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fenilketonurija

Fenilketonurija

Fenilketonurija
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 11.060
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Što je fenilketonurija?

Fenilketonurija je nasljedna genetska bolest koja može uzrokovati oštećenje mozga.

Djeci s fenilketonurijom nedostaje enzim koji razgrađuje fenilalanin, tvar koja se prirodno pojavljuje u većini hrane što sadrži proteine. Kao posljedica toga, fenilalanin se pretvara u štetnu tvar koja se gomila u krvi i može oštetiti mozak u razvoju.

Iako je fenilketonurija rijetka, sva se novo rođena djeca pregledavaju zbog rizika ozbiljnog oštećenja mozga, koji se može spriječiti pridržavanjem posebne prehrane s malo fenilalanina. Dijete se ubode u petu malom iglom kako bi se dobilo nekoliko kapi krvi za pretrage. Rezultati su dostupni za nekoliko dana.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!