Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Krup

Krup

Krup
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 7.179
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija krupa

Krup je ime za zvuk koji nastaje kad se zrak udahne kroz stisnut dušnik uzduž upaljenih glasnica.

Krup obično nastaje kod male djece do 4 godine života, koja su osjetljiva jer su njihovi dišni putevi (bronhiji) uski i kad se upale, začepe se od sluzi - često zbog virusa obične prehlade ili upale kao što je bronhitis. U rijetkim slučajevima, krup može biti posljedica udahnutoga stranog tijela. Kod starije djece ta je bolest manje opasna i poznata kao laringitis. Prvi napadaj krupa može doći naglo, obično noću, i trajati nekoliko sati. Dijete će promuklo kašljati i otežano disati.

Ako dijete ima snažan napadaj krupa, moglo bi doći do problema s disanjem. Takav se slučaj treba smatrati hitnim.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!