Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lennox-Gastaut sindrom

Lennox-Gastaut sindrom

Lennox-Gastaut sindrom
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 6.798
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Dječja epileptička encefalopatija (Lennox-Gastaut sindrom) je teški dječji epileptički sindrom koji zastupa 1-4% dječjih epilepsija i obično se javlja između druge i šeste godine života. Simptomi sindroma su više vrsta napadaja, imunost na lijekove i terapije, mentalna retardacija ili regresija, te nenormalan EEG.

Neki od poznatih uzroka uključuju ozljede mozga povezane s trudnoćom (uključujući gušenje, nisku težinu novorođenčeta, te prijevremeni porod), teške infekcije mozga (uključujući encefalitis, meningitis i rubela), malformacije u razvoju mozga, ili povijest infantilnih spazmi. U 30-35% slučajeva se ne može pronaći uzrok.

Većina djece obično se razvija normalno kada im je prvi put dijagnosticiran Lennox-Gastaut sindrom, ali nakon toga počinju gubiti sposobnosti za razne vještine, ponekad dramatično, u suradnji s nekontroliranim napadajima. Mala djeca sa LGS-om mogu pokazivati bihevioralne poremećaje, poremećaje osobnosti, nestabilnosti u raspoloženju i usporen psihomotorički razvoj. Bihevioralni poremećaji mogu uključivati siromašne socijalne vještine i ponašanje koje upućuje na traženje pažnje, koje može biti uzrokovano učincima lijekova, poteškoćom tumačenja informacija, ili električnim poremećajima u mozgu. Neka djeca s LGS-om su sklona razviti ne-grčeviti epileptički status (kontinuirani napad koji je povezan s promjenom u djetetovoj razini svijesti). Ovo stanje zahtijeva liječničku intervenciju kako bi se što brže problem priveo kraju.

Kako djeca s Lennox-Gastaut sindromom stare, vrsta napada se mijenja. U većini slučajeva, atonički napadaji prelaze u jednostavne parcijalne i kompleksne parcijalne napade, te sekundarno generalizirane konvulzije. Nekontrolirani napadaji mogu biti manji problem kako djeca rastu, ali umanjeno intelektualno funkcioniranje i problemi u ponašanju i dalje postoje. Starija djeca s LGS iskustvom mogu imati psihotične epizode, oblik psihoze koji može izražavati agresivnost, probleme s karakterom i razdražljivost. Kognitivni problemi uključuju usporeno vrijeme reakcije i obradu informacija. A glavne karakteristike mentalnog propadanja iskazuju se kao apatija, poremećaji pamćenja, oslabljena vizuomotorna brzina i upornost.

Djeca školske dobi možda mogu biti smještena u poseban razred ili školovana kod kuće. Roditelji i staratelji će možda trebati uzeti u obzir buduće mogućnosti za njihovo dijete, uključujući skrbništvo, privremeni odmor, te neku vrstu ustanove ili posebnog programa.

Prognoze za Lennox-Gastaut sindrom mogu uvelike varirati od osobe do osobe. Potpuni oporavak, s oslobađanjem od napada i normalan rast i razvoj, vrlo je neobično za dijete s LGS-om. Iako ne postoji lijek, postoji niz mogućnosti liječenja, uključujući ketogenu dijetu, terapija stimulacije vagus živca, operacija i antiepileptici (lijekovi koji se koriste u sprječavanju epileptičkih napadaja).

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!