Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Reyev sindrom

Reyev sindrom

Reyev sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 9.896
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija Reyevog sindroma

Reyev sindrom obično se pojavljuje nekoliko dana nakon što je dijete imalo vodene kozice ili gripu, a posebice ako se za ublažavanje simptoma ili snižavanje temperature koristio aspirin.

Reyev sindrom je bolest u djetinjstvu pri kojoj dijete naglo dobije vrućicu i počne povraćati. Tjelesna reakcija na bolest uzrokuje upalu mozga, tako da vaše dijete može postati delirantno, izgubiti svijest i pasti u komu. Uzrok Reyeva sindroma tek se počinje otkrivati: virus ili neki drugi otrovni agens ošteti stanice u raznim dijelovima tijela. Međutim, čini se da su na tu bolest osjetljiva samo neka djeca. Smatra se da ta osjetljivost može biti povezana s nesposobnošću tijela da se nosi s određenim kemijskim tvarima, posebice s masnoćama. Reyev sindrom vrlo je opasan i može završiti smrću ukoliko se brzo ne prepozna. Na svu sreću, rijedak je.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!