Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Šarlah

Šarlah

Šarlah
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 18.725
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dječje bolesti

Definicija šarlaha

Šarlah je bolest koja se manifestira kao osip koji pokriva većinu tijela i jezika, a obično dolazi uz visoku temperaturu. Najčešći izvor šarlaha je jedan od oblika bakterijske infekcije poznate kao streptokokne angine. Šarlah je gotovo uvijek u pratnji upale grla i drugih znakova i simptoma tipične streptokokne infekcije grla.

Šarlah je najčešći kod djece od 5 do 15 godina starosti. Iako se šarlah nekada smatrao ozbiljnom bolešću, antibiotici su ga učinili manje prijetećim.

Ipak, ako se ne liječi, šarlah može dovesti do ozbiljnijih stanja koja utječu na srce, bubrege i ostale dijelove tijela.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!