Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Askarioza

Askarioza

Askarioza
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 5.434
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Što je askarioza?

Infekcija uzrokovana crvom, Ascaris lumbricoides, koja u početku uzrokuje plućne, a zatim crijevne smetnje.

Opis bolesti

Ovo je najčešća crijevna infekcija uzrokovana crvima. Najviše je ima u tropskim i suptropskim područjima. Pretpostavlja se da je na svijetu zaraženo oko milijardu ljudi, od kojih će svake godine umrijeti otprilike 20000.

Najčešće je nalazimo na područjima gdje je loša osobna higijena i loši sanitarni uvjeti, ili gdje se ljudske fekalije koriste za gnojenje tla. Infekcija nastaje pri konzumiranju hrane ili pića zagađenog malim okruglim jajašcima.

Iz jajašca u dvanaesniku izlaze ličinke koje se probijaju kroz stjenku tankog crijeva i putuju krvotokom do srca i pluća. Penju se bronhalnim stablom do ždrijela gdje se ponovno progutaju i vraćaju u tanko crijevo. Tu se tek razvijaju u odrasle crve. Razvojni ciklus je završen za oko 2 mjeseca. Odrasli crvi žive u crijevu gdje legu jajašca koja se izlučuju stolicom. Odrasli crvi mogu živjeti 6-12 mjeseci.

Rizični faktori

Infekcija je moguća u svim dobnim skupinama, no djeca su češće zahvaćena, tj. imaju više kliničkih simptoma bolesti.
Osobe koje jedu neoprano i nekuhano povrće u područjima gdje se ljudski izmet koristi kao gnojivo su u najrizičnijoj skupini.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!