Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dječja paraliza

Dječja paraliza

Dječja paraliza
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2015.
  • Broj pregleda: 3.226
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Što je dječja paraliza?

Dječja paraliza ili poliomyelitis je infektivna bolest. Nastaje kao posljedica virusne upale sive supstance prednjih rogova kičmene moždine. Oboljenje se može ispoljiti s temperaturama i upalama živaca, a ostavlja kao posljedicu paralitičnu kljenut i smanjenje pokretljivosti. U 1954. godini iza poznate masovne epidemije došlo je do velikog preokreta u prevenciji poliomyelitisa. Uvedena je aktivna imunizacija i to dvjema vrstama cjepiva "ubijenim virusima" i "živim" (oslabljenim) virusima.

Zahvaljujući ovim svojstvima cjepiva od tada se provode masovna cijepljenja i docjepljivanja, pa ova opaka bolest više ne predstavlja velik zdravstveni problem. Ipak još uvijek među nama viđamo veliki broj osoba s posljedicama te bolesti. Novi slučajevi javljaju se kod neimuniziranih osoba, kako djece tako i odraslih. U ovu skupinu kljenuti ubrajamo i one koje su izazvane nizom novih virusa, od kojih su neki veoma srodni poliovirusu. Tako ćemo još dugo biti izloženi napadima virusa i među nama viđati oboljele sa sličnim znacima. Općenito se vjeruje da virus poliomyelitisa ulazi u tijelo kroz usnu šupljinu i da se umnožava u gastrointestinalnom traktu, a vjerojatno i u susjednim tkivima. Kod dijela takvih osoba virus naknadno zahvaća središnji živčani sustav, a glavno mjesto napada je motorni neuron prednjeg roga kralježničke moždine. Također se mogu naći manja zahvaćanja jezgara ostalih kranijalnih živaca, pa i bijele supstance. Samo kod manjeg dijela akutno oboljelih pokazuje se nešto više izraženo oboljenje dišnih i probavnih organa. Kod zahvaćanja središnjeg živčanog sustava dolazi do glavobolje, ukočenja vrata, boli i grča mišića, mučnine i groznice, ali bez jače izražene mišićne slabosti (otuda i naziv neparalitični poliomyelitis). Kod drugog dijela osoba zahvaćenih virusom poliomyelitisa pojavljuje se još i slabost i paraliza, što je najkarakterističnije za dječju paralizu (otuda i naziv paralitični poliomyelitis).

Postoje tri oblika paralitičnog poliomyelitisa: spinalni, bulbarni i bulbospinalni.

Akutno fibrilno stanje rijetko traje duže od 7 do 10 dana, ali zato vrijeme rekonvalescencije može potrajati mjesece i godine, a česte su i kirurške intervencije.

www.uosis.hr

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!