Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hepatitis D

Hepatitis D

Hepatitis D
  • Objavljeno: Srijeda, 05.08.2015.
  • Broj pregleda: 5.457
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Općenito

Infekcija HDV-om je rasprostranjena diljem svijeta, ali postoje dva epidemiološka oblika. U mediteranskim zemljama (sjeverna Afrika, južna Europa, Srednji istok) HDV infekcija je endemska među onima koji imaju hepatitis B, a bolest se prenosi uglavnom neperkutanim putem, osobito bliskim osobnim kontaktom. U neendemskim područjima, kao što su SAD i sjeverna Europa, HDV infekcija je ograničena na osobe koje su često u doticaju s krvi i krvnim pripravcima, prvenstveno narkomani i hemofiličari. HDV infekciju u populaciju mogu unijeti narkomani ili migracije osoba iz endemskih u neendemska područja, zato oblici migracije populacije i ljudsko ponašanje koje olakšava perkutani kontakt igraju bitnu ulogu pri uvođenju i širenju HDV infekcije.

Katkad se migracijska epidemiologija hepatitisa D očitava u burnim epidemijama teškog hepatitisa, kao što je to bilo u udaljenim južnoameričkim selima kao i u gradskim središtima SAD. Konačno, takva izbijanja hepatitisa D-bilo koinfekcije s akutnim hepatitisom B, ili superinfekcije u onih već inficiranih HBV-mogu "izbrisati" razliku između endemskih i neendemskih područja.

Talijanski gastroenterolog Mario Rizzetto i molekularni virolog John Gerin s Georgetwon University otkrili su rijetki delta ili hepatitis D virus. Njegovo preživljavanje ovisi o virusu hepatitisa B, a u kombinaciji sa njim izaziva vrlo ozbiljni oblik bolesti. Zato se infekcije tim virusom događaju kod osoba već ima hepatitis B, i pogoršava ga. Najviše je zaraženih među  narkomanima na igli i oboljelima od hemofilije. Cjepivo protiv HVB je korisno i protiv ovog virusa

Infekcija

Infekcija hepatitisom D može se spriječiti cijepljenjem osjetljivih osoba cjepivom protiv hepatitisa B. Ne postoji nijedan preparat za imunoprofilaksu HDV superinfekcije u HBsAg nosilaca; za njih se preporučuje izbjegavanje perkutanih ekspozicija i ograničenje intimnih kontakata s osobama koje imaju HDV infekciju.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!