Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 12.598
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Definicija toksoplazmoze

Toksoplazmoza je infektivna bolest koja u odraslih može uzrokovati vrućicu, encefalomijelitis, kožne erupcije, bolove u zglobovima i mišićima, itd. U kongenitalnom obliku, zbog prijenosa parazita s majke na fetus, najveći dio organa može biti kompromitiran; lezije se mogu izliječiti, osim onih na razini mozga i oka; ili se okularne i cerebralne promjene mogu manifestirati tek nakon tjedana ili mjeseci.

Uzroci toksoplazmoze​

Infektivni agens toksoplazmoze je protozoon Toxoplasma gondii, parazit koji može živjeti samo unutar stanica. Proliferativni endocelularni oblici mogu se praktički naći u svim tkivima, ali posebno u mišićima i u središnjem živčanom sustavu. Ciste imaju svoju elastičnu i jasno ograničenu membranu unutar koje se paraziti mogu održati na životu mjesecima, godinama pa i čitavog života.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!