Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 11.827
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Kosti

Što je Dupuytrenova kontraktura?

Dupuytrenova kontraktura (ili bolest), karakterizirana je promjenom strukture elastičnih vlakana palmarne fascije ili aponeuroze, što rezultira pojavom čvorića, kontraktura na dlanskoj strani šake i stvara simptome boli te smanjene pokretljivosti.

Postoji isti takav poremećaj i na stopalima; samo tada govorimo o "Ledderhose", koji ne izaziva velike smetnje, budući se funkcija stopala ni izdaleka ne može usporediti s funkcijom šake.

Dupuytrenova kontraktura češće se pojavljuje kod muškaraca nego kod žena. Učestalost nastanka raste s dobi, uzrok nije poznat, ali postoje stanja s kojima se povezuje. To su: epilepsija, alkoholizam, pušenje, šećerna bolest, kronična plućna bolest, infekcija HIV-om, refleksna simpatička distrofija.

Mehanizam nije poznat, ali su neka istraživanja pokazala da učestala mikrotrauma može dovesti do poremećaja u samom kolagenu što dovodi do nastanka D. kontrakture.

Također je dokazano da ljudi s Dupuytrenovom kontrakturom imaju povećanu sklonost pojave fibroze (čvrstoće tkiva) na drugim dijelovima tijela, tako da imaju pojavu "Ledderhose", sindrom zadebljanja kože iznad zglobova prstiju šaka, promjene kože u području penisa i dr.

Glavna promjena (glavni uzrok zadebljanja i kontraktura) je to što se u npr. području dlana šake pojavljuje tzv. kolagen tipa lll, kojega tu inače nema.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!