Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rak kostiju

Rak kostiju

Rak kostiju
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2015.
  • Broj pregleda: 68.241
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Kosti

Vrste primarnih tumora kostiju      

Primarni rak kostiju je rak koji se razvija u  stanicama kostiju.
Vrste primarnih raka kostiju su:

Osteosarkom: najčešći oblik raka kostiju. Najviše zahvaća mlade između 10 i 25 godina života, u razdoblju kada kosti intenzivno rastu te pogađa više muškarce nego žene. Kod djece i adolescenata najčešće se pojavljuje pri kraju dugih kostiju ruku i nogu, posebice u području oko koljena. Simptomi, kao i mogućnosti izlječenja, kod djece i odraslih su jednaki. U trenutku dijagnosticiranja 15-20% pacijenata ima uočljive metastaze na plućima ili ostalim kostima. U SAD-u godišnje se dijagnosticira oko 400 novih slučajeva osteosarkoma.

Ewingov sarkom: razvija se u nezrelom (primitivnom) živčanom tkivu u koštanoj srži.

maligni fibrozni histiocitom (malignant fibrous histiocytoma), sarkom mekog tkiva, vrlo rijetko se razvija u kosti. Može se javiti kao posljedica zračenja. Primjenjuje se isti način liječenja kao kod osteosarkoma i čini se da ima sličan odgovor na terapiju.

hondrosarkom: razvija se u hrskavici.

 

Vrsta raka  Podrijetlo stanica/tkiva Uobičajena lokacija  Starost
 Osteosarkom  Osteoid  Koljena, bedra, nadlaktice  10-25
 Hondrosarkom  Hrskavica  Zdjelica, bedra, ramena  50-60
 Ewingov sarkom  Nezrelo živčano tkivo (obično u koštanoj srži)  Zdjelica, bedra, rebra, ruke  10-20Osteosarkom i Ewingov sarkom se najčešće pojavljuju kod djece i mlađih osoba do 25 godina, a hondrosarkom se najčešće pojavljuje kod starijih osoba.

Sekundarni rak kostiju je rak koji se je proširio na kosti iz nekih drugih dijelova tijela (npr. dojke, pluća, crijeva).

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!