Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vezikoureteralni refluks

Vezikoureteralni refluks

Vezikoureteralni refluks
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 5.487
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Mokraćni sustav

Definicija vezikoureteralnog refluksa

Vezikoureteralni refluks je izraz kojim se opisuje povratak mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovod(e), a u nekih bolesnika i u sabirni sustav za mokraću u bubrezima. U večine bolesnika, povrat mokraće iz mokraćnog mjehura u mokraćovode posljedica je urođene anomalije u građi spoja između mokraćovoda i mokraćnog mjehura. U nekih bolesnika radi se o stražnjem zalistku uretre zbog čega tijekom mokrenja u mokraćnom mjehuru dođe do značajnog povećanja tlaka i povrata mokraće u mokraćovode, dok među rijetke uzroke spadaju neurogeni mjehur i funkcionalni poremećaj mokrenja. Prije puberteta 3% do 5% djevojčica i 1% do 2% dječaka dobije infekciju mokraćnog sustava, a među njima je 40% onih koji istovremeno imaju i vezikoureteralni refluks. Refluks (povrat) mokraće je značajni čimbenik u nastanku pijelonefritisa (upale bubrega), koji može dovesti do stvaranja ožiljaka u bubrezima (refluksna nefropatija). Najteža kasna posljedica refluksne nefropatije je kronično zatajenje bubrega. Između 3,1% i 25% djece odnosno 10% do 15% odraslih osoba sa završnim stadijem kroničnog zatajenja bubrega ima refluksnu nefropatiju.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!