Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 7.245
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Mozak

Definicija sindroma nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj pokreta koji pacijenti opisuju kao neugodan osjećaj u nogama (ili rukama) s neodoljivom potrebom za pokretanjem udova, a što stvara prolazno olakšanje. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je češće u starijoj dobi. Ako se javi prije navršene tridesete godine života, radi se o nasljednom poremećaju. Obolijevaju oba spola, nešto više žene.
Doživljaji koje osjećaju pacijenti koji imaju sindrom nemirnih nogu su: mravinjanje, žarenje, pečenje, osjećaj kao da gmižu crvi duboko u nogama i rjeđe u rukama, što ih tjera na pokret.
Počinju kada se umirite (nakon dužeg sjedenja ili ležanja u krevetu).Ustajanje, kretanje, vježbanje ili samo protezanje, trzanje nogom ili rukom kratkotrajno poboljšava stanje koje je osobito izraženo noću. Tada je udružen i s povremenim pokretanjem ekstremiteta u snu. Takvo pokretanje može biti blago i kratko te rijetko, a može se javiti i stotinjak puta dok spavate, a da ih niste svjesni. Kod težih oblika javljaju se i danju.
Nastaje poremećaj spavanja jer ne mogu zaspati ili kratko spavaju pa su danju pospani.
Sam poremećaj nije znak teže bolesti i tijekom vremena može na neko vrijeme nestati, to jest simptomi su povremeno slabiji, a povremeno se pojačaju.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!