Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Astigmatizam

Astigmatizam

Astigmatizam
  • Objavljeno: Subota, 01.08.2015.
  • Broj pregleda: 31.433
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Definicija

Astigmatizam je stanje kod kojeg se svjetlosne zrake ne lome jednako na svim meridijanima oka. U svrhu podjele, definirana su dva zamišljena meridijana oka, okomita jedan na drugi. Naziv astigmatizam je grčkog podrijetla i doslovno znaci "bez točke".

Povijest

Sir Isaac Newton, koji je vjerojatno i sam imao astigmatizam, prvi je razmatrao pitanje astigmatizma 1727. godine. Znanstvenik Thomas Young je prvi počeo detaljno istraživati ovu refrakcijsku grešku 1801. godine. On je imao astigmatizam od 1.7 D koji je ostao jednak i nakon što je uronio glavu u vodu pa je zaklju2io kako defekt nastaje zbog poremećaja leće. Astronom Airy prvi je 1827 ispravio defekt cilindričnom lećom, a Donders je 1864 impresionirao ofltalmološki svijet ukazivanjem na učestalost i važnost greške .

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!