Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Patološki nistagmus

Patološki nistagmus

Patološki nistagmus
 • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
 • Broj pregleda: 13.279
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Što je patološki nistagmus?

Patološki nistagmus je oblik nevoljne kretnje oka. Odlikuje se izmjeničnim glatkim pokretima oka u jednom smjeru i sakadičkim (brzim) pokretima oka u drugom smjeru.

Horizontalni nistagmus

Kad se nistagmus javlja bez ispunjavanja svojih normalnih funkcija, to je patološki (odstupa od zdravog i normalnog stanja). Patološki nistagmus je rezultat oštećenja jedne ili više komponenti vestibularnog sustava, uključujući i polukružne kanale, otolitne organe i vestibulocerebellum.

Patološki nistagmus općenito uzrokuje manji stupanj vidne oštrine, iako raspon takvog umanjenja široko varira. Ponekad je obrnuto - mnogi slijepi ljudi imaju nistagmus što je jedan od razloga da neki nose tamne naočale.

Prevalencija nistagmusa

Nistagmus je relativno često kliničko stanje, sa učestalošću od 1:5000-10000 pojedinaca. U jednom istraživanju u Oxfordshireu u Velikoj Britaniji utvrđeno je da je učestalost nistagmusa među djecom od dvije godine 1:670 djece.

Varijacije nistagmusa

 • Periferni nistagmus nastaje kao rezultat bilo normalnog, bilo bolesnog stanja vestibularnog sistema. Rotacijske komponente pokreta udružuju se zajedno s okomitim i vodoravnim pokretima oka, te mogu biti spontani, pozicijski ili evocirani.
  • Pozicijski nistagmus javlja se kod nekih osoba kad im glava u nekom određenom položaju. Primjer tog stanja je benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV).
  • Pogledom inducirani nistagmus javlja se i pogoršava pomicanjem pogleda.
  • Postrotacijski nistagmus javlja se usljed pojave neravnoteže između normalne i oboljele strane, primjerice, usljed stimulacije vestibularnog sustava brzim tresenjem ili rotacijom glave.
  • Spontani nistagmus je nistagmus koji nastaje bez obzira na položaj glave pacijenta.
 • Centralni nistagmus javlja se ili kao rezultat normalnih ili kao abnormalnih procesa u vestibularnom organu, primjerice, usljed lezije u srednjem mozgu ili malom mozgu.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!