Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije, (Celijakija)

Sindrom malapsorcije,  (Celijakija)
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 14.601
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Probavni sustav

Što je malapsorpcija?

Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crijevu.
Malapsorpciju mogu izazvati mnoge bolesti.

Što je celijakija?

Celijakija je nasljedni poremećaj koji uzrokuje osjetljivost na gluten, bjelančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži te manjim dijelom u ječmu i zobi. Ne može se probaviti, oštećuje sluznicu crijeva i sprječava probavu druge hrane.

Opis malapsorpcije

Dugotrajna malapsorpcija važnih hranjivih tvari dovodi do promjena u građi i funkciji crijeva.

Tko obolijeva?

Jedinstveni genetski biljeg nije poznat. Možete dobiti celijakiju ako je ima netko iz vaše obitelji. Može se javiti u dječjoj i odrasloj dobi. Kod žena se manifestira ranije nego kod muškaraca.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!