Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stenoza pilorusa

Stenoza pilorusa

Stenoza pilorusa
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 9.576
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Probavni sustav

Definicija stenoze pilorusa

Kod prirođene stenoze pilorusa, prsten mišića (pilorus) koji povezuje želudac s dvanaesnikom zadeblja i suzi se i na taj način sprječava pražnjenje sadržaja želuca. Uzrok joj nije poznat, ali simptomi se pojavljuju kada je dijete staro otprilike mjesec dana.    

Hrana se gomila u želucu, koji se snažno steže u nastojanju da je izbaci kroz zadebljani pilorus. Budući da je to nemoguće, dijete nakon hranjenja žestoko povraća mlijeko. To je poznato kao povraćanje u mlazu pri kojem se usireno mlijeko i sluz mogu odbaciti čak i do metar ili dva udaljenosti. Povraćanje u mlazu ne treba zamijeniti za "bljuckanje" pri kojem dijete prirodno povrati malo mlijeka nakon hranjenja. Stenoza pilorusa mnogo je češća kod dječaka i ozbiljna je bolest. Povraćanje s vremenom dovodi do dehidracije i zastoja u razvoju.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!