Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Behcetov sindrom

Behcetov sindrom

Behcetov sindrom
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 8.414
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Reumatske bolesti

Što je Behcetov sindrom?

Behcetov sindrom spada u skupinu reumatskih bolesti, koji je karakteriziran kroničnom i recidivirajućom pojavom aftoznih ulceracija na sluznici usne šupljine i vanjskih spolnih organa, upalom šarenice, zglobova i moždanih ovojnica, ali i difuznom upalom manjih i većih krvnih žila.

Povijest

Prvi opis Behcetova sindroma dao je Hipokrat, ali današnji opis i naziv bolesti potječe od godine 1937. kada je turski dermatolog Hulusi Behcet opisao bolesnika s ponavljajućim oralnim i genitalnim aftama te upalom šarenice.

Epidemiologija Behcetova sindroma

Najveća raširenost bolesti je u Japanu, na Srednjem Istoku i u sredozemnim zemljama. Tipična životna dob javljanja bolesti je treće desetljeće, a javlja se dva puta češće u muškaraca nego u žena.

Etiologija Behcetova sindroma

Etiologija od 1937. do danas ostaje nerazjašnjena, no mnogi nalazi upućuju na brojne moguće čimbenike. To su: genetički, upalni, imunoregulacijski, infekcijski.

Što se tiče genetike pronađena je značajna povezanost između HLA-Bw51 antigena i Behcetova sindroma. Od infektivnih uzročnika navode se streptokoke, tj. nalaz njihovih protutijela upućuju na njih, ali kao mogući uzročnik spominje se i Herpes simplex virus. Od imunoloških i upalnih mehanizama ističe se povećanje tipičnih čimbenika koji upućuju na upalu - povećan broj cirkulirajući imunokompleksa, interleukin 1 i mnogi drugi.

Sadržaj

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!