Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Amiloidoza

Amiloidoza

Amiloidoza
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 7.056
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Srce

Što je amiloidoza?

Amiloidoza je bolest koja nastaje nakupljanjem amiloida u izvanstaničnom prostoru organa i tkiva u tijelu. Amiloid je skupina fibrilarnih (vlaknastih) bjelančevina. Obično ih proizvode stanice u koštanoj srži, a mogu biti pohranjeni u bilo kojem tkivu ili organu.

Amiloidoza može utjecati na različite organe, a postoje i različite vrste amiloida. Amiloidoza često utječe na srce, bubrege, jetru, slezenu, živčani sustav i gastrointestinalni trakt.

Amiloidoza je rijetka, a njen uzrok je često nepoznat. Liječenjem se pokušavaju ublažiti simptomi i ograničiti proizvodnja amiloida.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!