Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Proširene vene - prevencija na vrijeme

Proširene vene - prevencija na vrijeme

Proširene vene - prevencija na vrijeme
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Broj pregleda: 12.088
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Srce

Definicija proširenih vena

Problem proširenih vena zastupljen je u 10 do 20 posto opće populacije, no ljepši spol je ipak u znatno većem postotku ugroženiji od muškaraca. U prosjeku svaka treća žena starija od 30 godina muku muči s proširenim venama. Dolaskom ljeta taj problem, razumljivo, postaje izraženiji: lagana odjeća otkriva i dijelove tijela koje bi svaka žena najradije sakrila.

Proširene vene najčešće se pojavljuju na vanjskom dijelu natkoljenica te iza koljena, a nalazimo ih pojedinačno, slivene ili u grupi.

Što se zapravo događa?

Na nogama se venski sustav dijeli na duboki i površinski. Duboke vene nalaze se unutar i između mišića noge, površinske unutar kože i potkožnog tkiva, a oba su sustava spojena takozvanim perforantnim venama koje transportiraju krv iz jednog u drugi sustav.

Proširenje vena dolazi u trenutku kad vene dubokog sustava putem mišićnih kontrakcija prebacuju i skupljaju krv u površinski sustav vena koji je bez mišićne potpore. Tada nastaju vidljive promjene u obliku plavkastih tračaka ili pak vene stvaraju oblik paukove mreže, koja nerijetko može zahvatiti velika područja, objašnjava dr. Vesna Magdić- Jelavić, dermatovenerolog. Kapilare ili najsitnije crvene krvne žilice kroz koje se izmjenjuju tvari između krvi i tkiva ne moraju se nužno javiti s proširenim venama, no najčešće nastupaju zajedno.

Ponekad su proširene vene promjera i većeg od dva milimentra, a takve nazivamo varikoznim venama. One mogu biti izbočene iznad površine kože poput vrećastih proširenja, navodi doktorica Magdić-Jelavić i dodaje, varikoziteti se u 60 do 70 posto slučajeva nasljeđuju. Dokazano je da kod jednojajčanih blizanaca mogu biti zahvaćene iste vene jednakog intenziteta proširenja.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!