Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Botulizam

Botulizam

Botulizam
  • Objavljeno: Srijeda, 29.07.2015.
  • Broj pregleda: 9.248
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Trovanje

Što je botulizam?

Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.

Etiologija i patogeneza botulizma

Clostridium botulinum je gram pozitivni, anaerobni, sporogeni bacil koji stvara na toplinu otporni (uništava ga kuhanje od najmanje 10 minuta) egzotoksin. Egzotoksin inhibira oslobađanje acetilkolina na živčanim završetcima i tako uzrokuje slabost i brzo umaranje poprečno-prugastih i glatkih mišića. Klostridium se nalazi u tlu, saprofit je koji u slobodnoj prirodi stvara spore, dok se u anaerobnim uvjetima (konzervirana hrana) može namnožiti i stvarati egzotoksin.

Produkcija toksina je moguća i na temperaturama od 3 stupnja C, čak i kada uvjeti nisu striktno anaerobni (mala koncentracija kisika). Od sedam tipova egzotoksina (A, B, C, D, E, F i G) četiri imaju djelovanje na čovjeka (A, B, E i F). Najčešća otrovanja su egzotoksinom A i B, dok je tip E uglavnom povezan s otrovanjima morskim proizvodima. Otrovanja egzotoksinom tipa F su rijetka ali moguća.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!