Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bjesnoća

Bjesnoća

Bjesnoća
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.07.2015.
  • Broj pregleda: 8.334
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zarazne bolesti

Što je bjesnoća?

Bjesnoća (rabies, Lyssa) je akutna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja.

Bijesne životinje najčešće prenose bolest ugrizom, iako su opisani i slučajevi bolesti nakon ekspozicije sluznica i kožnih ozljeda zaraženoj slini. Također su opisana četiri slučaja respiratorne infekcije, dva kod laboratorijskih djelatnika i dva nakon vremena provedenog u zagađenoj atmosferi špilja zaraženih šišmiša. Ipak gledajući sveukupni rizik najopasniji za ljude su bjesni psi, naročito u zemljama gdje se ne provodi redovito cijepljenje pasa. Cijepljenjem pasa povećava se udio koji imaju divlje bijesne životinje u cjelokupnom broju slučajeva bjesnoće u ljudi. U većem djelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj, izvor zaraze je šumska lisica.

Bijesni psi mogu imati simptome agitacije i agresivnosti kod furioznog oblika bolesti, ili pak dominiraju paralitički simptomi kao kod ˝tihog˝ rabijesa. Kod divljih životinja obično prevladavaju manje uočljivi simptomi, kao što su: nedostatak normalnog straha od ljudi, dnevna aktivnost poglavito noćnih životinja, itd. Za tijek bolesti veoma je važno da li je ugriz uslijedio kroz odjeću, lokalizacija ozljede (najkraću inkubaciju imaju pacijenti s mnogostrukim ugrizima ili ugrizima u području vrata i glave), količina virusa i obrambene sposobnosti organizma.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!