Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Tularemija

Tularemija

Tularemija
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 12.466
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zarazne bolesti

Definicija tularemije

Tularemija je zoonoza (bolest životinja) od koje obolijevaju divlji glodavci i zec. Ukoliko se čovjek prigodice zarazi, bolest je karakterizirana upalom na mjestu ulaska uzročnika (primarni afekt), regionalnom upalom sa stvaranjem paketa limfnih čvorova, te širenjem uzročnika krvlju s metastazama u udaljenim organima.

Etiologija i epidemiologija tularemije

Uzročnik tularemije je gram negativni bacil Francisella tularensis. Postoje dva tipa F. tularensis označena kao A i B. Tip A je virulentniji za čovjeka i nalazimo ga kod zečeva, dok je tip B manje virulentan i uglavnom ga nalazimo kod manjih glodavaca.
Bolest se među životinjama širi direktnim i indirektnim kontaktom, hranom vodom i insektima. Čovjek se najčešće zarazi kontaktom sa zaraženom životinjom, jedenjem zaraženog mesa, ugrizom životinje ili insekta, vodom, zrakom itd. Ugroženi su lovci, mesari, krznari i laboratorijski radnici. Prijenos s čovjeka na čovjeka još nije zabilježen.
U Hrvatskoj (Moslavina, duž Save) se tularemija javlja zimi, u svezi s lovom na zečeve.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!