Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zaraza Norwalk virusom

Zaraza Norwalk virusom

Zaraza Norwalk virusom
  • Objavljeno: Utorak, 18.08.2015.
  • Broj pregleda: 2.230
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zarazne bolesti

Akutne bolesti probavnog trakta su vrlo učestale u cijelom svijetu. Procjenjuje se da godišnje 5 milijuna djece mlađe od 5 godina umre od akutnog proljeva. Većina tih bolesti uzrokovana je virusnim infekcijama, koje često ostaju nedokazane.

Norwalk virus pripada skupini norovirusa, odnosno calicivirusa. Epidemije izazvane ovim virusima češće su u zimskim mjesecima. Glavni put prijenosa je feko-oralni, što najčešće znači nečistim rukama i predmetima kojima se zagadi hrana ili se direktno unose u usta. Rijetko je moguć i prijenos zrakom.

Od vremena ulaska virusa u organizam do prvih znakova bolesti obično prođe 24-48h. Virus se izlučuje u stolici i povraćenom sadržaju. U slučaju nepridržavanja osnovnih higijenskih pravila (pranja ruku!) virus može kontaminirati gotovo sve vrste hrane i vodu te se tako širi na druge ljude.

Epidemije se često javljaju u zatvorenim kolektivima kao što su bolnice, domovi za djecu i starije osobe, posade brodova i vojska. Epidemije se najčešće same ugase nakon tjedan do dva trajanja.

Bolest obično počinje grčevima u trbuhu, na što se nastavlja povraćanje i proljev. Moguće je da se javi samo proljev ili samo povraćanje. Rjeđe se javljaju bolovi u mišićima, glavobolja i klonulost. Proljev je srednjeg intenziteta, sa 4-8 stolica dnevno. Bolest traje 48-72h i prolazi sama po sebi bez posljedica.

Terapija se sastoji u nadoknadi izgubljene tekućine i dijetalnoj prehrani kao i za sve ostale akutne probavne bolesti. Sprečavanje širenja bolesti sastoji se u provođenju općih higijenskih mjera (pranje ruku, priprema nekontaminirane hrane i pića).

www.zdravlje.hr

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!