Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hipospadija

Hipospadija

Hipospadija
  • Objavljeno: Petak, 24.07.2015.
  • Broj pregleda: 14.287
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je hipospadija?

Hipospadija je prirođeni poremećaj razvoja muškog spolno-mokraćnog sustava kod koje se vanjski otvor mokraćne cijevi ne nalazi na vrhu penisa. Taj se otvor može nalaziti bilo gdje od baze do površine penisa. Često je prisutna i zakrivljenost penisa te postoji povezanost s drugim anomalijama mokraćnog sustava i interseksualnošću.

Mokraćna cijev

Mokraćna cijev (urethra) dio je mokraćno-spolnog sustava muškarca koja se normalno otvara na vrhu penisa, a služi za odvođenje mokraće i sjemena.

Nazivlje

Latinski naziv: hypospadia

Engleski naziv: hypospadia

Učestalost hipospadije

Hipospadija je najčšća prirođena anomalija mokraćne cijevi i javlja se kod 1:300 - 1: 500 muške novorođenčadi.

Uzrok hipospadije

Hipospadija nastaje kad izostane spajanje dvaju mokraćnih nabora u embrionalnom životu. Bolest se recesivno nasljeđuje s preskakanjem nekih generacija. Smatra se kako su važni i vanjski čimbenici koji djeluju u određenom trenutku razvoja djeteta, ali oni još nisu identificirani.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!