Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Rak maternice

Rak maternice

Rak maternice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 17.08.2015.
  • Broj pregleda: 12.510
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija raka maternice

Rak maternice je tumor koji raste u stijenci maternice, endometriju, i katkad se naziva endometrijalni rak. Zloćudnost je razmjerno niska.

Što uzrokuje rak maternice?

Rak maternice češći je u pretilih žena i žena koje uzimaju lijek tamoxifen, kojim se sprječava ili liječi rak dojke. Nadomjesna hormonska terapija koja rabi samo estrogen također povećava rizik, ali dodavanje progestagena na 14 dana najmanje svaka 3 mjeseca to sprječava, a kontinuirana "nekrvareća" vrsta nadomjesne hormonske terapije čak smanjuje opasnost od ove vrste raka.

Posljednjih je godina bilo mnogo rasprave o mogućoj povezanosti raka maternice s nadomjesnom hormonskom terapijom za menopauzu. Ako se mjesečnica izazove najmanje svaka tri mjeseca 14-dnevnom kurom progestagena, izbjeći će se rak endometrija. Isto se može postići umetanjem progestaganske spirale koja ostaje pet godina.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!