Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 5.321
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je čest endokrini poremećaj koji se javlja kod žena reproduktivne dobi. Žene s PCOS-om mogu imati povećane jajnike koji mogu sadržavati folikule koje su ispunjeni tekućinom.

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, prekomjeran rast dlaka, akne i pretilost mogu biti neki od simptoma sindroma policističnih jajnika.

Točan uzrok sindroma policističnih jajnika je nepoznat. Rana dijagnoza i liječenje, i gubitak suvišnih kilograma mogu smanjiti rizik od nastanka sindroma policističnih jajnika i dugoročnih komplikacija, kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Simptomi sindroma policističnih jajnika se počinju javljati ubrzo nakon što žena počinje dobivati menstruaciju. U nekim slučajevima se javljaju kasnije, tijekom reproduktivnih godina.

Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati niz različitih simptoma. Oni se najčešće dodatno pogoršavaju nakupljanjem suvišnih kilograma. Najčešća dva simptoma su:

Neredovite menstruacije

U pitanju mogu biti menstrualni ciklusi dulji od 35 dana, menstruacija koja traje dulje od 8 dana, izostanak menstruacije od 3 do 4 mjeseca.

Višak androgena

Povišena razina muških hormona (androgena) može rezultirati simptomima kao što su višak dlaka na licu ili akne.

Policistični jajnici

Policistični jajnici su prošireni i sadrže brojne male vrećice koje su ispunjene tekućinom koja okružuje jajašca.

Kada posjetiti liječnika?

Posavjetujte se s liječnikom ako imate bilo kakvih problema s menstrualnim ciklusom i ako osjećate simptome viška androgena.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!