Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Artroza zglobova

Artroza zglobova

Artroza zglobova
  • Objavljeno: Srijeda, 02.09.2015.
  • Broj pregleda: 45.066
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zglobovi

Što je artroza zglobova?

Degenerativne bolesti zglobova ili artroze spadaju u najraširenije bolesti današnjice.

Ova bolest se javlja podjednako često u muškaraca i žena, a posebno je česta nakon 55. godine života. Smatra se da čak 40% osoba iznad 45.godine života ima početne degenerativne promjene na zglobovima koje su bez vidljivih kliničkih simptoma, a uočavaju se tek radiološkim snimkama zgloba.

Artroza je općenito karakterizirana preranim i ubrzanim propadanjem hrskavice ili čak potpunim nestajanjem hrskavice unutar zgloba.

Početne promjene ove bolesti prolaze uglavnom bez simptoma. Simptomi se razvijaju obično onda kada ostaci razorene hrskavice uzrokuju upalu sinovijalne membrane odnosno sinovitis što se očituje crvenilo, oteklinom i boli u zglobu.

Građa zgloba

Glavni dijelovi zgloba su: zglobne plohe, zglobna čahura i zglobna šupljina. Zglobna tijela su u stvari krajevi kostiju koji sudjeluju u stvaranju pojedinog zgloba. Na krajevima zglobnih tijela se nalaze zglobne plohe koje su prekrivene hrskavicom i u izravnoj su komunikaciji s zglobnom šupljinom.

Hrskavica ima glavnu funkciju pravilne raspodjele opterećenja na zglobnim plohama i zaštitu zgloba od naglih potresa i udaraca.

Cijeli zglob je obavijen zglobnom čahurom koja je vezana za krajeve koštanih zglobnih tijela i također ima zaštitnu ulogu zgloba. Sastoji se od dvije opne, vanjske koja obavija zglob izvana i unutrašnje koja obavija zglob iznutra (sinovijalna membrana). Zglobna čahura također luči zglobnu tekućinu u zglobnu šupljinu i tako prehranjuje hrskavicu koja nema vlastite krvne žile. Stabilitet zgloba osiguravaju okolni ligamenti i tetive mišića koji se vežu za zglob.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!