Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prirođeno iščašenje kuka

Prirođeno iščašenje kuka

Prirođeno iščašenje kuka
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 8.482
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Zglobovi

Definicija prirođenog iščašenja kuka

Prirođeno iščašenje kuka izraz je koji pokriva širok niz problema s kukovima novorođenčadi. Takvi su problemi šest puta učestaliji kod djevojčica nego kod dječaka, a ponekad su nasljedni, što navodi na pomisao o genetskom čimbeniku.

U blagim slučajevima, kuk je preljerano pokretljiv; u umjerenim slučajevima, glava femma (bedrene kosti) isklizne iz čašice kuka, ali se može vratiti na mjesto; u ozbiljnijim slučajevima iščašenje je trajno i glava femma nalazi se izvan čašice. Jednostavna manipulacija kukovima vaše bebe kojom se provjerava ima li dijete prirođeno iščašen je kuka obično se obavlja nedugo nakon rođenja i tijekom rutinskih kontrolnih pregleda.

Iščašenje kuka mnogo je češće na lijevoj strani i rijetko pogađa oba kuka. U kulturama gdje se bebe redovito nose na leđima majke, iščašenje kuka rijetko opstane.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!