Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Anis

Anis

Anis
  • Objavljeno: Utorak, 15.11.2011.
  • Broj pregleda: 1.859
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O biljci

Anis (Pimpinella anisum L.).

Porodica

Umbelliferae (Apiaceae) - štitarke.

Povijest i pučka medicina

Anis se u prošlosti koristio protiv ugriza otrovnih životinja, edema, nadutosti i proljeva. Vjerovalo se da pospješuje izlučivanje mlijeka i uklanja loš zadah iz usta. Dim zapaljenog anisa udisao se za ublažavanje glavobolje. Smrvljen i pomiješan s ružinim uljem upotrebljavao se kao kapi za uho. Vjerovalo se da pranje u uvarku od anisa daje vječnu mladost i snagu.

Stanište

Rijetko je samonikla biljka, a kad se uzgaja, najbolje uspijeva na vapnenačkom tlu.

Srodne vrste

Kim (Carum carvi L.), celer (Apium graveolans L.), komorač (Foeniculum vulgare Mill.).

Anis je jednogodišnja biljka koja naraste do metar u visinu. Ima razgranatu, valjkastu i šuplju stabljiku s pahuljastim dlakama. Donji listovi su okruglasti, na dugim peteljkama i krupno nazubljeni, srednji dvostruko perasti, a gornji uski, kopljasti i nazubljeni. Cvjetovi su sitni, bijeli i tvore štitaste cvjetove. Plod je kruškast, 3-5 mm dug, sivozelene boje i dlakav. Potreban je oprez kod uporabe ploda anisa, jer je vrlo sličan otrovnom plodu kukute (Conium maculatum L.).

Ljekoviti dio biljke

Plod.

Sastav

Eterično ulje 1,5-4 posto, bjelančevine 20 posto, masno ulje 10 posto, šećer. Ulje anisa sadrži 80-90 posto anetola. Na zraku i svjetlu brzo se kvari i postaje otrovno, pa ga treba držati na hladnome i tamnome mjestu, u boci od žutog stakla sa staklenim čepom.

Droga

Anisi fructus - plod anisa. Plodovi se beru u rujnu, očiste od peteljki i suše na zračnome mjestu uz često miješanje. Kao droga može poslužiti i suhi korijen anisa, koji se stuče u prah i dodaje ljekovitim pripravcima.

overview

Komentari

Najnovije

Najčitanije