Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
  • Objavljeno: Srijeda, 13.12.2017.
  • Broj pregleda: 1.910
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Napravite najbolje kuhano vino po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!
Izvor slike: Pixabay

Ljubitelji zime i blagdanskog ugođaja imaju priliku uživati u kuhanom vinu koje smo za vas pripremili po receptima Jamieja Olivera i Gordona Ramseya!

Božićni blagdani su prožeti veseljem, sjajem i dobrim druženjem, a dobro druženje obično uključuje puno smijeha, ukusne zalogaje i raznovrsna pića. Da bi u zimskim mjesecima smijeh i opuštena atmosfera bili na vrhuncu, često se odlučujemo upravo za kuhano vino!

Radi svojih sastojaka, kuhano vino može imati izuzetno pozitivne učinke na zdravlje, no svakako treba pripaziti na količinu jer sadrži alkohol i šećer. Kuhano vino pozitivno utječe na zdravlje srca, ublažava upalne procese u tijelu, pročišćava sinuse, djeluje antioksidativno i detoksikacijski te usporava znakove starenja. Po ovim karakteristikama možemo reći da je kuhano vino čarobni eliksir koji rješava sve naše probleme!

U moru recepata, izdvojili smo 2 recepta za kuhano vino, prema savjetima vrhunskih kulinarskih stručnjaka Jamieja Olivera i Gordona Ramseya. Isprobali smo obje verzije kuhanog vina i ne možemo odlučiti koje je bolje!

Jamie Oliver – kuhano vino s klementinama i limunom

Sastojci:

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijeli muškatni oraščić
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce crnog vina (najbolje Chianti ili neko drugo talijansko crno vino)

Priprema:

  1. Ogulite klementine, limun i limetu uz pomoć gulilice.
  2. Stavite šećer u lonac na srednje jaku vatru, dodajte komadiće kore i iscijedite sok klementina.
  3. Dodajte klinčiće, štapić cimeta i listove lovora.
  4. Uzmite muškatni oraščić i uz pomoć ribeža ga naribajte u 10 do 12 pokreta.
  5. Prepolovite mahunu vanilije po duljini i ubacite ju u lonac.
  6. Ulijte vino, dovoljno da prekrije šećer. Ostavite ga da se lagano kuha, sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi i pustite da zakuha. Kuhajte vino još 4 do 5 minuta ili dok ne nastane gusti sirup. Kada je sirup spreman, smanjite vatru.
  7. Dodajte anis i preostalo vino te nježno promiješajte. Nakon 5 minuta ugasite vatru i poslužite gotovo kuhano vino u staklenim čašama.

Gordon Ramsey – kuhano vino s narančom i đumbirom

Sastojci:

  • 750 ml crnog vina
  • 3 sjemenke kardamoma
  • 6 do 10 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 1 stabljika limunske trave
  • 1 naranča
  • 1 žlica mekanog smeđeg šećera
  • 1 žličica ukiseljenog đumbira
  • 2 žlice đumbirovog sirupa
  • 1 gaza

Priprema:

  1. U gazu stavite kardamom, klinčić, anis i prepolovljeni štapić cimeta.
  2. Stabljiku limunske trave malo protrljate i zgnječite kako bi pustila svoju aromu i dodajte ostalim začinima u gazu.
  3. Začine čvrsto zavežite i krenite na daljnju pripremu.
  4. Ogulite naranču, a plod narežite na 5 do 6 kriški.
  5. Nasjeckajte ukiseljeni đumbir.
  6. Ulijte vino u lonac i zagrijavajte ga na laganoj vatri.
  7. Dodajte gazu sa začinima, narančinu koru i narezani plod naranče.
  8. Dodajte smeđi šećer, ukiseljeni đumbir i đumbirov sirup.
  9. Pustite da vino zakuha i kuhajte ga još 5 minuta.

Najbolji način za posluživanje kuhanog vina je u staklenim šalicama ili čašama. Kuhano vino se tradicionalno poslužuje na Božić, a mi ga volimo konzumirati tijekom cijele zime jer grije i liječi!

Sviđa li vam se više vino Jamieja Olivera ili Gordona Ramseya?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije