Koji spol je ljubomorniji?

Koji spol je ljubomorniji?

Koji spol je ljubomorniji?
  • Objavljeno: Utorak, 03.09.2013.
  • Broj pregleda: 52
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Muškarcima se smanjuje razina samopouzdanja kada njihova ljepša polovica ostvari cilj, otkriva nam novo istraživanje američkih znanstvenika, koje je objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Znanstvenici su proveli čak 5 eksperimenata u kojemu je sudjelovalo 896 muškaraca i žena. Iste eksperimente su provodili u zemljama SAD - a i Nizozemskoj kako bi se uvjerili da mjesto odrastanja i stanovanja ne utječe na način kako će osoba doživjeti partnerov uspjeh.

U Svakom eksperimentu su sudjelovali parovi. Oni su rješavali test s različitim problemskih zadacima. Svakom paru su rekli da je njihov partner test riješio bolje za 12%. To je ujedno bio i jedini podatak koji su dobili o rezultatima.

Niti jedan sudionik nije rekao da lošiji rezultati testa, u odnosu na rezultate partnera, utječe negativno na njihovo samopouzdanje, ali su testovi samopouzdanja pokazali drugačije.

Naime, muškarci, koji su vjerovali u to da je žena riješila test bolje od njih, su doživjeli značajan pad samopouzdanja.

Znanstvenici su očekivali da će i žene pokazati promjene u razini samopouzdanja, ali ih je iznenadilo to da je njima bilo potpuno svejedno. Naime, razina samopouzdanja prije i poslije testiranja je bila potpuno jednaka.

"Prvo smo vjerovali da će muškarci biti ljubomorni na uspjeh žene tek onda kada neku aktivnost zajedno rade, primjerice pokušavaju smršaviti", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Kate Ratliff i dodala kako "rezultati su pokazali da su muškarci u većini slučajeva ljubomorni na ženin uspjeh, bez obzira na to rade li nešto zajedno ili ne."

Znanstvenike je iznenadilo što su rezultati istraživanja bili potpuno jednaki i u Nizozemskoj, zemlji gdje je razlika među spolovima minimalna, odnosno gotovo ni ne postoji. Muškarci iz Nizozemske su također izjavili da im ženina postignuća ne smetaju, ali su testiranja pokazali drugačije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti