Moždani udar i RA

Moždani udar i RA

Moždani udar i RA
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rehabilitacija iza moždanog udara bi mogla imati slabije rezultate kod pacijenata s artritisom, objavljeno je na stranicama Reuters Health.

Pacijenti s reumatodinim artritisom koji su imali moždani udar imaju veće šanse da da imaju manju funkcionalnu sposobnost kao posljedicu moždanog udara u odnosu na pacijente bez artritisa prema novoj studiji. Dr. Tracy U. Nguyen-Oghalai, s University of Texas Medical Branch u Gaveston-u i njeni kolege su dizajnirali svoju studiju da bi prikazali da li otok i bol koji su vezani uz reumatoridni artritis i lupus utječu na rehabilitaciju iza moždanog udara.

Istraživači su pregledali podatke o 47,853 pacijenta koji su prošli Rehabilitaciju nakon moždanog udara u bolnici u razdoblju između 1994. i 2001. godine. od njih, 368 pacijenata je imalo reumatoidni artritis i 119 je imalo lupus.

Prosjek Mjerenja Funkcionalne Neovisnosti (Functional Independence Measure, FIM) je bio kod pacijenata s reumatoidnim artritisom 85.5, u usporedbi s 87.8 kod pacijenata koji nisu imali ni reumatoidni artritis ni lupus, što je ovaj tim objavio u medicinskom časopisu "Arthritis & Rheumatism".

Tijekom daljnjeg praćenja, prosejk ocjene FIM-a je bio 95.5 kod pacijenata s reumatoidnim artritisom i 99.6 kod pacijenata bez reumatoidnog artritisa i lupusa.

Slijedeći korak istraživača je "odrediti da li daljnja terapija nakon otpusta iz bolnice u odnosu na rehabilitaciju u bolnici može pomoći u postizanju boljeg funkcionalnog oporavka uz smanjenje dugoročne funkcionalne ovisnosti kod pacijenata s reumatoidnim artritisom.", zaključila jke Njugen-Oghalai.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti