Zašto nastaju alergije i kako ublažiti njihove simptome?

Zašto nastaju alergije i kako ublažiti njihove simptome?

Zašto nastaju alergije i kako ublažiti njihove simptome?
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.04.2019.
  • Broj pregleda: 6.303
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Alergije

Alergije spadaju u najčešće zdravstvene tegobe današnjice. Najčešće se javljaju u proljeće i jesen, kada je aktivna sezona peludi.

Osim alergija na pelud, postoje i alergije na prašinu, dlaku, određene namirnice, metale, konzervanse i slično. Tvari iz okoline koje izazivaju alergijske reakcije, nazivamo antigeni ili alergeni.

Zašto nastaju alergije?

Ako osoba pati od alergije, njezin imunitet pojačano radi jer alergene prepoznaje kao potencijalnu prijetnju.

Organizam tada reagira na prijetnju stvarajući antitijela koja nazivamo imunoglobulini E. Ta antitijela pokušavaju svladati alergene, stvarajući histamin koji je pokretač alergijskih reakcija.

Kako razlikovati simptome alergije i prehlade?

U vrijeme kada nastupaju alergije na pelud, obično nastupa i sezona prehlada. Ponekad je teško razlikovati o kojem zdravstvenom problemu je riječ, a ove smjernice će vam olakšati prepoznavanje simptoma alergije:

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura se nikada ne javlja kao simptom alergija. Prehlade su te koje uzrokuju blago povećanje tjelesne temperature.

Kašalj

Kašalj se rijetko javlja kod alergija, osim ako osoba pati od astme. Kašalj se puno češće javlja kao simptom prehlade.

Kihanje

Učestalo ponavljano kihanje je najčešće simptom alergija. Ako uz kihanje ne osjećate druge simptome, onda je vrlo vjerojatno u pitanju alergija, a ne prehlada.

Začepljeni nos

Začepljenost nosa može biti simptom alergija i prehlade. Razliku možete prepoznati promatrajući sluz. Ako je ona bistra i vodenasta, onda su vjerojatno u pitanju alergije. Ako je sluz gusta i mutna, onda je riječ o prehladi.

Bolovi u grlu

Bolovi u grlu mogu biti simptom alergija i prehlade. Kod alergija će bolovi više podsjećati na svrbež, a kod prehlade će bol biti nešto oštrija i intenzivnija.

Natečene limfne žlijezde

Natečene limfne žlijezde u području vrata ili ispod brade su u pravilu simptom prehlade. Alergije rijetko kada uzrokuju natečenost limfnih žlijezdi.

Testiranje na alergije

Postoji više načina na koje možemo testirati svoju alergiju. Najčešće se provode kožni testovi, prilikom kojih se ispod kože ubrizgavaju ekstrakti različitih alergena. Najjednostavniji načini testiranja su ubodni i kontaktni testovi, ali i razni krvni testovi.

Kako ublažiti simptome alergija?

Alergijske reakcije je najlakše ublažiti bezreceptnim antihistaminicima koje možete potražiti u obližnjim ljekarnama.

Najprodavaniji antihistaminik bez recepta na svijetu je Claritine® Alergija. Zaustavlja simptome alergije i omogućuje nastavak normalnih dnevnih aktivnosti i neometan san:

  • poboljšava kvalitetu života, jer njegov učinak traje cijeli dan,
  • jednostavan je za korištenje,
  • ublažava simptome povezane s alergijskim rinitisom (npr. kod peludne groznice) poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, peckanja ili svrbeža očiju,
  • Claritine® Alergija tablete se također mogu primijeniti za ublažavanje simptoma koprivnjače (svrbež, crvenilo, te brojnost i veličinu osipa),
  • brzo djeluje (već u roku od 1 sata smanjuje nosne i očne simptome alergijskog rinitisa).

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

L.HR.COM.09.2018.2776

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije