Ovo je nužno svakoj ženi nakon trudnoće i poroda!

Ovo je nužno svakoj ženi nakon trudnoće i poroda!

Ovo je nužno svakoj ženi nakon trudnoće i poroda!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 22.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Majka i dijete

Čak i savršena trudnoća i najmirniji porod će kod svake žene izazvati neke ozbiljnije hormonalne promjene i potrebu za fizičkim ozdravljenjem. Prema istraživanjima, većini žena nedostaje neki od ključnih vitamina ili minerala za optimalno funkcioniranje, a znamo da smo našim najmanjima upravo tada najpotrebnije, zdrave i snažne.

Mame, koje su tek rodile, trebaju dobru prehranu koja će potaknuti njihovo ozdravljenje i oporavak. A majke koje doje, izravno mogu utjecati na zdravlje i rast bebe.

Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazuju da tijekom prva 4 mjeseca, nakon poroda, kod žena se smanjuje gustoća kostiju kukova, trtičnih kralježaka i goljeničnih kostiju. Također, nakon 18 mjeseci gustoća goljenične kosti je manja nego u razdoblju nakon porođaja, ali samo kod majki koje su dojile minimalno 9 mjeseci.

Kako bi izbjegla nastanak poremećaja vezanih za krhkost kostiju u poodmakloj životnoj dobi, trudnica, pa tako i dojilja, treba održavati svoje kosti zdravima i čvrstima. Osim uzimanja hrane bogate kalcijem, dobro je poduzeti neke mjere predostrožnosti, poput uzimanja dodataka prehrani.

Kalcij, magnezij plus cink od Solgara, sadrži minerale koji su izuzetno važni za normalan rad našeg organizma. Kalcij i magnezij pridonose normalnoj funkciji mišića te normalnom prijenosu živčanih impulsa. Cink pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Zdrava prehrana pomaže u izgradnji djetetovog tijela i mozga. Mozak se najbrže razvija tijekom dojenačke dobi, stoga mlijeko dojilje služi za razvijanje neuronske baze koju će dijete koristiti cijeli životni vijek.

Dojiljama često nedostaju minerali poput kalcija, cinka, magnezija, ali i vitamini A, B1, B2, B6, B12, C, D, jer iz dojenče „izvlači“ putem mlijeka iz dojke.

Vitamin B12 je potreban za pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca, proizvodnju energije i podršku u stvaranju DNK. Bebe s neadekvatnom razinom ovog vitamina često su razdražljivija, a može se pojaviti i zastoj u razvoju.

Vitamin D jača imunitet, štiti mozak i živčani sustav te smanjuje rizik od postporođajne depresije i anksioznosti, što je sve češća pojava kod žena nakon poroda.

Mlade majke su nerijetko iscrpljene od novonastalih obaveza, nespavanja i vraćanja organizma na prijašnje stanje, stoga je od izuzetne važnosti ojačati njihov imunitet, za što mogu biti zaslužni vitamini C i D.

VM-75 je kompleksna formula vitamina, minerala, antioksidansa, biljnih osnova u prahu (alfalfa, acerola, peršin, šipak, potočarka i kelp) i bioflavonoida u samo jednoj tableti dnevno.

Između ostalog sadrži vitamin C koji pridonosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, vitamin E koji pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, vitamine B1, B2, B6, B12 koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, vitamine B2, B3, B5, B6, B12 i folnu kiselinu koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, cink koji pridonosi normalnoj kognitivnoj funkciji, te vitamin D i magnezij koji pridonose održavanju normalne funkcije mišića.

Osim unutarnjih, žene nakon poroda često doživljavaju i promjene fizičkog karaktera. Dok su za vrijeme trudnoće mogle uživati u bujnoj, gustoj kosi, blistavoj koži i čvrstim noktima, u ovoj fazi se okolnosti mijenjaju.

Prekomjerno ispadanje kose nakon poroda, ne znači zaista i gubitak kose. U ovom slučaju, kosa ispada kao posljedica hormonalnih promjena i ona je obično privremena. Isto vrijedi i za blistavi ten koji nakon poroda odjednom postaje sivkast, koža suha i sklona upalama, a nokti postaju krhki i lomljivi.

Proteini, željezo, folati, cink i vitamini A, C, D i E potiču rast kose i noktiju, pa biste ih trebali unositi u organizam putem hrane koja uključuje dosta svježeg voća i povrća, mesa i ribe. Bit je u raznovrsnoj i zdravoj prehrani koja se ionako preporučuje u svim životnim fazama.

No, čak i ako se hranite zdravo, stručnjaci preporučuju uzimanje dodataka prehrani nakon poroda da biste mogle osigurati dovoljno zaliha hranjivih tvari u organizmu.

Skin, Nails and Hair Formula od Solgara je jedinstvena, uravnotežena, kompleksna formula koja sadrži aminokiseline, prah crvene alge, MSM, cink, bakar i vitamin C. Vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Cink pridonosi održavanju normalne kose, kože i noktiju. Bakar pridonosi normalnoj pigmentaciji kose i kože.

Za više informacija o proizvodima, posjetite www.solgar.hr!

Najnovije

Najčitanije