Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dječje zarazne bolesti - hripavac

Dječje zarazne bolesti - hripavac

Dječje zarazne bolesti - hripavac
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2011.
  • Broj pregleda: 2.247
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Liječe se simptomi i uzrok

Liječenje se može podijeliti na simptomatsko i uzročno (antibiotsko). Obim, mjesto i vrijeme uvijek određuje liječnik, što za mlađu dojenčad često znači obvezno bolničko liječenje. Jedan od osnovnih ciljeva je smanjenje broja napada kašlja, pa se preporučuje mirovanje, uz što manje podražaja koji bi mogli izazvati kašalj. Uz stručnu simptomatsku terapiju, bolest se uvijek liječi i antibioticima - standardno eritromicinom.

Prevencija

Izolacija bolesnika je korisna jer je hripavac vrlo zarazna bolest. Štoviše, preporučuje se oboljelog izolirati još pet dana nakon početka antibiotske terapije.

Pasivna imunizacija, koja se postiže davanjem gotovih pripravaka specifičnih protutijela protiv uzročne bakterije, nije sigurno učinkovita.

Aktivna imunizacija može se provoditi s dvije vrste cjepiva: prvo je tzv. klasična vakcina, suspenzija mrtvih bacila Bordetelle pertussis, a drugo je tzv. acelularna vakcina, novije cjepivo spravljeno od pojedinih dijelova bakterije i posebno pročišćeno.

Acelularna vakcina najprije je proizvedena u Japanu 1981.i dosad se pokazalo da ima dobru imunogenost (sposobnost poticanja stvaranja protutujela), uz manju pojavu komplikacija od klasične vakcine. U SAD-u se koristi od 1991., a primjenjuje se i u našoj zemlji. U nas je cijepljenje obvezno od 1959. godine.

Primarno cijepljenje uglavnom se provodi u četvrtom, petom i šestom mjesecu života, s tim da je razmak između pojedinih doza četiri do šest tjedana. Ponovna vakcinacija (revakcinacija) provodi se još dva puta - nakon navršene godine dana života (obično tri, četiri tjedna nakon cijepljenja protiv ospica, rubeole i zaušnjaka - MO-PA-RU) i u četvrtoj godini života. Indikacije i kontraindikacije za cijepljenje određuje liječnik. Još jednom treba napomenuti da se cijepljenjem ne postiže trajan imunitet.

Nakon bliskog kontakta s oboljelim od hripavca, obvezno se treba javiti liječniku radi odluke o metodama prevencije pojave bolesti u izloženih osoba. U obzir dolazi preventivno davanje antibiotika kao i cijepljenje za mlađe od sedam godina, o čemu odlučuje liječnik.

Komentari

Najnovije

Najčitanije