Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Babin zub - Tribulus

Babin zub - Tribulus

Babin zub - Tribulus
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.04.2011.
  • Broj pregleda: 22.573
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tribulus terrestris je samonikla jednogodišnja biljka iz porodice dvoliskovaca (Zygophillaceae), stabljika dugih i do 60 centimetara polegnutih po zemlji s izrazito žutim cvjetovima. Raste u suhim predjelima Europe, Azije i Amerike. Tribulus je u narodu poznat pod mnogim imenima, a u našim se krajevima najčešće naziva Babin zub.

Babin zub

Biljka ima vrlo neobične sjemenke kojima se rasprostranjuje, a zbog njihovog oblika i velike otpornosti ova je biljka prema riječima stručnjaka „stvorena da preživi". Sjemenke su izrazito oštre, posjeduju vrlo čvrstu ovojnicu, a u optimalnim uvjetima mogu poreživjeti i do 20 godina. Neka su afrička plemena koristila sjemenke Tribulusa kao ubojito oružje. Sjemenke su umakali u otrov i postavljali na staze kojima se kretao neprijatelj. Zanimljivo je da se u moderno doba ova biljka prenosi kilometrima daleko upravo zahvaljujući tvrdim i otpornim sjemenkama koje se zabijaju u gume automobila.

Sjemenke

Tribulus je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina. U nekim se zemljama ova biljka počela plantažno uzgajati, a Bugarska je trenutno proizvođač najkvalitetnijeg preparata (Tribulus terrestris L. Bulgaricum). Posebnim sustavom obrezivanja i daljnjom obradom lišća dobija se vrhunski preparat s najčišćim ekstraktom i standardiziranim omjerom aktivnih tvari. Dodatne detalje možete vidjeti ovdje.

U aktivnim tvarima Tribulusa prevladavaju saponini furostanolskog tipa s dominantnom količinom protodioscina i protogracilina. Saponini su prirodni spojevi koji se ubrajaju u glikozide. Prilikom otapanja u vodi pjene se poput sapuna pa su tako dobili i ime.

Provedena su mnoga farmakološka, farmakokinetička, toksikološka i klinička istraživanja koja su dokazala učinkovitost protodioscina istovremeno potvrđujući potpuno siguran farmakološki profil bez zabilježenih štetnih učinaka.

Aktivne komponente Tribulusa terrestrisa potiču hipofizu na pojačanu sekreciju luteinizirajućeg hormona (LH) što daje signal spolnim žlijezdama za pojačano lučenje spolnih hormona. Kod muškaraca dolazi do povećanog lučenja vlastitog (endogenog) testosterona, a povećana količina testosterona dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanja libida i poboljšanja spolne funkcije. Testosteron djelovanjem na rast i diobu zametnih stanica koje oblažu sjemene kanaliće potiče spermatogenezu. Povećanje luteinizirajućeg hormona kod žena potiče ovulaciju i normalizira menstruacijski ciklus.

Babin zub

Zbog svega navedenog preparati koji sadrže suhi ekstrakt Tribulusa terrestrisa imaju široki spektar primjene, a najčešće se koriste kod neplodnosti, erektilne disfunkcije, smanjenog libida i andropauze. Koriste ga i vrhunski sportaši, pogotovo bodi bilderi budući da utječe na povećanje mišićne mase i brz oporavak organizma nakon napornih treninga.

OKTAL PHARMA d.o.o.
Utinjska 40, 10020 Zagreb
tel: +385 1 6595 777
fax: +385 1 6595 700
www.oktal-pharma.hr
www.vasezdravlje.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije