Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrana po krvnim grupama - B

Prehrana po krvnim grupama - B

Prehrana po krvnim grupama -  B
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Broj pregleda: 86.428
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Krvna grupa B

Ovaj tip krvne grupe nosi potencijal za izuzetnu prilagodljivost i sposobnost da se kreće u svim pravcima i razvija se s promjenama. Kreativnost i rješavanje kompliciranih problema su osnovne mentalno-emotivne karakteristike ovog tipa. Antropološki gledano, lako je uočljivo kako i koliko je ta prilagodljivost "izrodila" krvnu grupu B čiji je osnovni zadatak bio da uspostavi ravnotežu između dva prethodna, potpuno suprotstavljena tipa.

Osnovni zdravstveni izazovi za ovaj tip su tendencija da proizvodi viši od normalnog nivoa kortizola u stresnim situacijama (što u poznijim godinama nosi povećani rizik od Alzheimerove bolesti ili senilnosti, a kod djece od autizma), izrazitu osjetljivost na B-lektine u određenoj hrani (naročito piletina, kukuruz i kikiriki) što rezultira upalama, izvjesnoj sklonosti da "zakači" sporo napredujuće viruse poput onih koji izazivaju multiplu sklerozu ili lupus, i podložnosti autoimunim oboljenjima. U slučaju tipa B, etničke i rasne razlike u izvjesnom stupnju mogu imati određenog utjecaja. Generalno, po nalazima D'Adama, zdrava osoba krvne grupe B koja živi u skladu sa svojim potrebama, fizički i mentalno je najuravnoteženija u odnosu na sve ostale krvne grupe. Osim sklonosti ka povećanom kortizolu (posljedice kao i kod tipa A) i posljedične opasnosti od smanjenog imuniteta, tip B ako je izbačen iz kolosijeka nekada pretjerano emotivno reagira na stres, što se ogleda u letargiji i nedostatku motivacije, a nosi povećan rizik od kroničnih virusnih infekcija, kroničnih simptoma umora i ekstremno visokog ili niskog krvnog tlaka.

Zahvaljujući relativno dobrim enzimima trbušnih alkalnih fosfataza, tip B lako "razbija" masnoće, što ga, ako su i metabolički procesi uravnoteženi, dodatno štiti od srčanih oboljenja i dijabetesa i jača njegovu koštanu građu. Metabolička ravnoteža tipa B je, međutim, pod velikim utjecajem lektina, što, ukoliko nije pod kontrolom, povećava rizike od hipoglikemije i gojaznosti, a s godinama utječe i na smanjenje libida. Imuni sistem je posebna briga, jer mnoge bakterije imaju antigene tipa B, tako da su jaki gripovi, gastroenteritisi , sinusne i infekcije urinarnog trakta česte prilikom pada imuniteta.

Uravnoteženi i zdrav tip B znači izbjegavanje lektin-štetne hrane, smanjenje ugljikohidrata u prehrani, ne preskakanje obroka, vježbe istezanja, meditacija i vizualizacija kao glavne i nevjerojatno produktivne tehnike smanjenja stresa za ovaj tip. Plivanje, planinarenje, vožnja bicikla i tai-chi vježbe se smatraju najpogodnijim za grupu B, jer zahtijevaju ili potpunu relaksaciju ili koncentraciju. Umor se kod tipa B liječi unošenjem proteina. Vitamini C i B (naročito B-1 i B-6) i cink su preporučljivi dodaci ishrani.

Pročitajte više o prehrani po krvnim grupama:

Prehrana po krvnim grupama B

Prehrana po krvnim grupama - AB

Prehrana po krvnim grupama - O

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije