Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrana po krvnim grupama - O

Prehrana po krvnim grupama - O

Prehrana po krvnim grupama -  O
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Broj pregleda: 88.771
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Krvna grupa 0

Tip O, najstariji i danas najrasprostranjeniji u svijetu, praćen je instinktom da preživi, da osvaja pozicije, da slabije ostavlja iza sebe. Ljudi ovog tipa su skloni biti vođe, ekstrovertni, fokusirani su i puni energije. Ali, pošto su izuzetno podložni stresu, te osobine se izvrću. Predodređeni su da budu snažni i izdržljivi, ali zbog nepravilnog načina života i prehrane vrlo često, uslijed posljedično loših metaboličkih procesa, trpe posljedice koje se uglavnom ogledaju u poremećenom radu štitne žlijezde, edemu, debljanju.

Predisponirani su protiv većine kancerogenih oboljenja, ali često pate od upala, artritisa i alergija (naročito respiratornih). Tendencija ka stresu i visok nivo adrenalina povlače za sobom prekomjerno emotivnu reakciju (obično ljutnju, pa i agresiju), vrlo česte promjene ponašanja. Kada nije u harmoniji sa prirodnim karakteristikama svoje krvne grupe, tip O je sklon depresiji (raste s godinama), srčanim oboljenjima, čiru ili gastritisu (na što dodatno utječe i izuzetno povišena želučana kiselina tipična za O, kao i visok nivo enzimnih crijevnih alkalnih fosfata). Metabolički, tip O ima nizak nivo zgrušavanja krvi (duže krvari) što obično štiti od dijabetesa, i dizajniran je za dobru preradu kalorija. Za psiho-fizički balans, tipu O se preporučuje izbjegavanje impulzivnosti (boljom organizacijom na kraće i duže staze), postepene promjene, uredni i obroci za stolom, redovne fizičke vježbe (više nego i za jednu drugu grupu), od aerobika, dizanja utega, trčanja, vožnje bicikla, sportova full-kontakta, i to najmanje 3-4 puta tjedno. S obzirom da je tip O sklon stimulansima - kavi, alkoholu, cigaretama, narkoticima i slatkišima - a svi su štetni za ovaj tip, vježbe se preporučuju kao najbolja obrana od tih slabosti.

Prehrana je zasnovana na visokoj količini proteina, i biljnog i životinjskog porijekla. Meso pripremati srednje ili polusirovo, uključiti redovne porcije uljem bogate ribe iz hladnih voda. Konzumirati vrlo rijetko mliječne proizvode, teški su za probavu za ovu krvnu grupu. Djeca tipa O bi trebala kao dodatak unositi B-12 vitamin, jesti više mesa, gljiva, jetrice, graha.

Pročitajte više o prehrani po krvnim grupama:

Prehrana po krvnim grupama - A

Prehrana po krvnim grupama B

Prehrana po krvnim grupama - AB

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije