Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Neven, nebeski lijep i ljekovit

Neven, nebeski lijep i ljekovit

Neven, nebeski lijep i ljekovit
  • Objavljeno: Utorak, 12.07.2011.
  • Broj pregleda: 5.265
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Podjednako lijep i bogat ljekovitim svojstvima, neven bi trebao biti u svakoj kućnoj ljekarni - posebno ljeti.

Cvijet koji nas privlači bojom i bogatim oblikom od davnina je cijenjen zbog brojnih ljekovitih svojstava. Neven ili na latinskom Calendula officinalis, što doslovno prevedeno znači nebeski lijep, u antici se koristio u postupcima pomlađivanja, a njegovim zlatnim laticama ukrašavana je čak i hrana. U cvijetu nevena nalaze se tragovi eteričnog ulja, smola, saponina, gorkih tvari, guma, sluzi koja sadrži dušik, bjelančevina, kalendulina (žućkasta boja, prozirna poput karotina, koja nabubri u vodi; topljiva u alkoholu i octu, a netopljiva u eteru). Sadrži i laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli te palmitinsku, jabučnu i salicilnu kiselinu.

Najbolji prirodni melem

Zbog mnogih ljekovitih sastojaka neven zaslužuje naziv izvanredne ljekovite biljke, iako njegova brojna svojstva neki još uvijek ne poznaju. U vanjskoj upotrebi neven je sličan brđanki upravo zbog svoga ljekovitog djelovanja, u prvom redu u primjeni kod raznih rana. Neven čisti, steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva u liječenju rana. S pravom se kaže da je neven najbolji melem za kožu jer skoro da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Masti i kreme od nevena imaju antibakterijsko, antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje. No neven djeluje i „iznutra“, njegov čaj i tinkture imaju protuupalno djelovanje, čiste krv i obnavljaju stanice. Odličan je za liječenje akni u vanjskoj i unutarnjoj primjeni. U narodu je neven poznat i kao lijek - pročišćivač - jer pospješuje znojenje i tako pomaže u otklanjanju štetnih tvari iz organizma. To je naročito važno u slučaju bolesti bubrega, prehlada, gripe... Osim toga, neven je i odličan diuretik, pomaže pri problemima mokraćnog trakta. Neven se dugo koristi i u kozmetici. Ulje nevena odlično je za kožu lica, hrani je i zateže. Mast spravljena od nevena naročito je dobra za liječenje opeklina, onih od sunca i onih u domaćinstvu. Recept za mast od nevena poznat je već u 12. stoljeću. Svaka majka zna da je za bebinu „guzu“ najbolji prirodni Nevenov melem jer već nakon dva nanošenja nestaje crvenilo i žarenje.

Ako kojim slučajem u vašoj kućnoj ljekarni još uvijek nema proizvoda na bazi nevena, ispravite grešku jer upravo je ljeti, zbog povećane opasnosti od sunca i sunčanja, neven neizostavan dio cjelovite i učinkovite kućne ljekarne.

Nevenov melem

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije