Štitnjača i menopauza: koji su simptomi i što im je zajedničko

Štitnjača i menopauza: koji su simptomi i što im je zajedničko

Štitnjača i menopauza: koji su simptomi i što im je zajedničko
 • Objavljeno: Srijeda, 10.08.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako ste žena u srednjim godinama, razdražljivi ste, udebljali ste se i ne spavate dobro, vjerojatno ćete pomisliti da je tome kriva menopauza. Ali ne brzajte sa zaključcima jer to mogu biti i znakovi problema sa štitnjačom.

Štitnjača ili štitna žlijezda je organ u obliku leptira smještenog u prednjem donjem dijelu vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Štitnjača i hormoni (T4 i T3) koje proizvodi su izvor energije koja pokreće tijelo. Kada je rad štitnjače ugrožen, umorni ste, koncentracija je loša, kosa vam ispada, možete se udebljati, a vaša koža postaje suha. Posljedice na zdravlje mogu biti velike jer utječe na gotovo svaki sustav u tijelu. Problemi sa štitnjačom su česti među ženama, a žene s obiteljskom anamnezom problema sa štitnjačom ili autoimunim bolestima poput dijabetesa tipa 1, izložene su većem riziku.

Hipotireoza je jedno od mogućih stanja nepravilnog rada štitnjače, a najčešća je kod žena u dobi od 40 do 60 godina. S obziromna to da dijeli neke simptome s menopauzom, neke žene koje su u menopauzi ponekad ne uoče da imaju ovaj problem.

Estrogen i funkcija štitnjače

U vrijeme koje prethodi menopauzi, razina estrogena se smanjuje i može utjecati na funkciju štitnjače. Prema istraživanju iz 2011. godine objavljenom u časopisu Journal of Thyroid Research, istraživači su ispitali ulogu koju razina estrogena ima na receptorima štitnjače. Otkrili su da razina estrogena može utjecati na funkciju štitnjače i dovesti do poremećaja njenog rada.

Može li hipotireoza utjecati na simptome menopauze?

Hipotireoza može povećati ili pogoršati simptome menopauze. Prema istraživanju iz 2007. godine, žene s poremećajem štitnjače i menopauzom imale su smanjenje tegoba nakon liječenja poremećaja štitnjače, piše Healtline. Istraživanja pokazuju da razina estrogena može utjecati na razinu hormona štitnjače, simptome (umor, promjene na težini) i komplikacije menopauze. Ako su ti simptomi trajni, trebali biste se obratiti liječniku.

Razlika u simptomima menopauze i problema sa štitnjačom

Menopauza se prosječno javlja u 51. godini života, a hipotireoza se može pojaviti u bilo kojem trenutku.

Simptomi u menopauzi:

Valunzi – većinom se javljaju godinu do dvije od zadnje menstruacije. Najčešći su znak menopauze, a obilježava ih iznenadno znojenje u predjeli gornjeg dijela tijela ili cijelog tijela.

Debljanje – neki ovo stanje pripisuju hormonskim promjenama, a drugi starenju

Često mokrenje i problemi s inkontinencijom – žene u menopauzi često osjete potrebu za mokrenjem iako im je mjehur prazan. Važno je piti dovoljno tekućine, a savjetuje se izbjegavanje alkohola i izvođenje Kegleovih vježbi.

Poremećen san i nesanica- žene u menopauzi često teško zaspu ili se, nakon što zaspu, probude i ne mogu ponovno zaspati. Kako bi se to pokušalo spriječiti, potrebno je izvoditi vježbe disanja i baviti se fizičkom aktivnošću.

Promjene raspoloženja i depresija – hormonalne promjene u menopauzi utječu i na emocionalno stanje žene. To se može odnositi na razdražljivost, promjene u ponašanju od ushićenja do tuge i na depresiju.

Promjene u izgledu kože i kose – zbog gubitak masnog tkiva i kolagena, s godinama koža i kosa postaju suša i tanja, a dolazi i do ispadanja kose

Simptomi su još i: problemi s fokusiranjem i učenjem, promjene u energiji ili osjećaj umora, vulvovaginalna atrofija i suhoća, prestanak menstrualnih ciklusa.

Simptomi hipotireoze:

 • učestali umor, pospanost, usporenost
 • napetost, razdražljivost, bezvoljnost
 • nagle promjene raspoloženja
 • povećana osjetljivost na hladnoću
 • usporen metabolizam, opstipacija
 • debljanje
 • usporen rad srca
 • smanjena koncentracija
 • slabost u mišićima i zglobovima
 • depresija
 • suha, ispucala koža i kosa, listanje noktiju
 • malaksalost
 • bolovi u zglobovima i mišićima
 • poremećaji menstrualnog ciklusa

Pripremite sok koji potiče rad štitnjače i ubrzava metabolizam!

Može li hipotireoza dovesti do povećanog rizika za komplikacije u menopauzi?

Poremećaji štitnjače također mogu povećati rizik od dugoročnih komplikacija menopauze. Jedna od najčešćih komplikacija menopauze je osteoporoza ili gubitak gustoće kostiju. Druga uobičajena komplikacija menopauze je povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine i s ginekologom ako sumnjate na probleme sa štitnjačom ili ako imate simptome menopauze.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije