Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Broj pregleda: 3.568
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znakovi prijetećeg pobačaja

Pobačaj najavljuje krvarenje iz rodnice, bolovi u leđima i donjem dijelu trbuha. Svako krvarenje nije znak prijetećeg pobačaja, ali trudnice bi u slučaju krvarenja uvijek trebale posjetiti ginekologa jer se često pobačaj može spriječiti.

Uzroci

Uzroci pobačaja su različiti, mnoge od njih liječnici mogu diagnosticirati, ali ne sve.

Hormonalni poremećaji

Ako jajovodi u prva tri mjeseca trudnoće ne proizvode dovoljno progesterona (hormon koji održava trudnoću), pojavljuju se krvarenja. Strogim mirovanjem i hormonskom terapijom pobačaj se često može spriječiti.

Oslabljeni vrat maternice

Kod nekih trudnica, pogotovo onih koje su u prošlosti imale neke zahvate na području maternice ili vrata maternice, vrat se zbog veće težine rastućeg ploda počinje prijevremeno otvarati. To može voditi do pobačaja u drugoj trećini trudnoće, zbog toga se na vrat maternice postavi šav, tako zvani cerclage. Najčešće se tim postupkom trudnoća može iznijeti do kraja.

Pad ili stres

Rizik za gubitak djeteta zbog prevelikog emocionalnog stresa, prevelikog tjelesnog napora ili ozljede prisutan je prije svega u prva tri mjeseca trudnoće. Kasnije je plod tako dobro ugnježden da ga se ne može lako ozlijediti. Sa strogim mirovanjem, vježbama relaksacije i lijekovima koji umiruju kontrakcije maternice može se pobačaj u takvoj situaciji skoro uvijek spriječiti.

Anomalije zametka

Ako strogo mirovanje i hormonska terapija nisu pomogli, uzrok je u nepravilnostima u razvoju zametka. To je najčešći razlog spontanog pobačaja. Može se dogoditi svakoj ženi i ne znači da je problem u njenim jajnim stanicama ili očevim spermijima. Razlog su kromosomske anomalije ili štetni vanjski utjecaji.

Ostali uzroci

Razlozi za spontani pobačaj mogu biti i infekcije majke ili rijetko čimbenici rizika kao što su: dijabetes, RH-inkompatibilnost i ostali.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije