Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 24.127
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Endokrini sustav

Definicija akutnog pankreatitisa

Akutni pankreatitis je upalna bolest gušterače obilježena autodigestijom organa vlastito stvorenim enzimima i njihovim produktima. Incidencija u zapadnim zemljama je u porastu, a uzročni činioci su u oko 80 do 90% slučajeva žučni kamenci i konzumacija alkohola.

Prema dogovoru o nomenklaturi postignutom u Atlanti 1992. godine danas razlikujemo dva oblika akutnog pankreatitisa:

1. akutni intesticijski pankreatitis
2. akutni nekrotizirajući pankreatitis

Termini flegmonozni i hemoragični pankreatitis su izbačeni iz upotrebe.

Precizni patofiziološki mehanizmi nastanka akutnog pankreatitisa nisu razjašnjeni, ali u osnovni se radi o proširenoj kemijskoj iritaciji (aktivaciji enzima gušterače, vazoaktivnih peptida itd.), što dovodi do gubitka tekućine bogate bjelančevinama u "treći prostor" s posljedičnom hipovolemijom i hipotenzijom. Zbog prelaska toksičnih supstanci u sistemnu cirkulaciju preko retroperitonealnih limfnih i venskih putova, te već navedene hipovolemije, u slučaju teškog nekrotičnog pankreatitisa često viđamo zatajivanje i ostalih organa (kardiovaskularni kolaps, šok, renalnu insuficijenciju, ARDS). Ipak, u većini slučajeva (80%) viđamo blaže oblike bolesti (tzv. "intesticijski" oblik), a samo u oko 20% slučajeva teške oblike, s razvojem pankreatične i peripankreatične nekroze.
Odgovornost liječnika je u prepoznavanju bolesti te predviđanju mogućeg tijeka i komplikacija a time i pravodobnog liječenja.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!