Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Apneja

Apneja

Apneja
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Broj pregleda: 28.288
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Dišni sustav

Što je apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom?

Sindrom apneja u spavanju ili opstruktivni apnejički sindrom je bolest o kojoj se još uvijek malo govori u nas iako se ne radi o rijetkom poremećaju. Procjenjuje se da oko 5% odrasle populacije (naročito muškog spola) je zahvaćeno ovom bolešću.

Poremećaj nastaje tijekom spavanja kada se smanjuje tonus (napetost) sve tjelesne muskulature, pa tako i mišića oko orofaringealnog dišnog puta koji tada može biti i kompletno zatvoren. Struja zraka iz nosa se tada ne može probiti do donjih dišnih putova i nastaje apneja - prekid disanja. Inače vrlo složeni neuromišićni mehanizmi mekog nepca, jezika i stijenki ždrijela drže taj otvor permanentno otvorenim strujanju zraka. Neki bolesnici s apnejom u spavanju imaju prirođeno suženje orofaringealnog otvora, neki opet veliku resicu ili prevelike tonzile dok neki mogu imati nesrazmjer gornje i donje čeljusti ili deformaciju nosa.

Same noćne manifestacije bolesti u vidu prestanka disanja, a potom "borba" za zrak i forsirano disanje oboljelog mogu izgledati dramatično za partnera u krevetu. Bolesnik često i nije svjestan apneja iako se neki bude s osjećajem gušenja i nedostatka zraka.

Apnejom se smatra prekid disanja u trajanju od 10 sekundi ili duže, dok se hipopneja definira kao smanjeno strujanje zraka u respiratornom sustavu kroz 10 sekundi ili duže. Apneje prati i određena desaturacija periferne krvi kisikom. Svatko može imati po koju apneju tijekom noći naročito kod velikog umora ili nakon konzumacije alkohola u večernjim satima. O bolesti se govori kada se javlja više od 5 apneja u jednom satu ili kada je zbroj apneja ili hipopneja u jednom satu veći od 10 tijekom spavanja.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!