Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Cistična fibroza

Cistična fibroza

Cistična fibroza
  • Objavljeno: Srijeda, 19.08.2015.
  • Broj pregleda: 95.716
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Nasljedne bolesti

Što je cistična fibroza?

Cistična fibroza ili skraćeno CF je najčešća nasljedna bolest među pripadnicima bijele rase koja značajno skraćuje životni vijek. Drugi naziv koji koristimo za bolest je mukoviscidoza, koji slikovito opisuje posljedica bolesti - gusta i žilava sluz i sekreti, npr. u dišnim putovima.

Klinička slika CF posljedica je promjena u radu žlijezdi s vanjskim lučenjem zbog čega su oštećeni mnogi organi, a najviše dišni, probavni i reproduktivni sustav. Simptomi i težina bolesti znatno variraju u različitih bolesnika s CF-om.
Probavni simptomi posljedica su uglavnom bolesti gušterače, jedne od žlijezda s vanjskim lučenjem. Ne stvara se dovoljno enzima za normalnu probavu hrane, pa nastaju proljevi i pothranjenost.

U dišnom sustavu također žlijezde ne rade ispravno, pa je sekret u dišnim putovima gust, žilav i obilniji nego normalno, a to pogoduje ponavljajućim infekcijama osobito nekim bakterijama, kao što su Pseudomonas aeruginosa i Staphylococus aerus (zlatni stafilokok).

Zbog promjena osobina sekreta u sustavu organa za razmnožavanje, muški bolesnici s CF su zbog začepljenog sjemenovoda neplodni.

Učestalost CF-a

U većini europske populacije CF pogađa jedno od 2500 do 3500 živorođene djece. Na temelju ovog podatka može se izračunati da je svaka 25.-30. osoba nosilac gena za bolest. Sukladno tome, u Hrvatskoj bi bilo oko 180.000 nosioca CF gena, a vjerojatnost da se takve dvije osobe sretnu i imaju djecu je oko 1:625.

To ne znači da će svi njihovi potomci imati CF. Da bi se dijete rodilo sa CF-om ono od svakog roditelja mora naslijediti po jedan  „bolesni" CF gen. Stoga djeca čiji  su roditelji nosioci gena mogu ili biti posve zdrava, ili imati CF, ili i sami biti nosioci bolesti.

U Hrvatskoj je zabilježen manji postotak oboljelih od očekivanog s obzirom na učestalost bolesti u zemljama našeg okruženja. Na početku ovog tisućljeća znamo za svega oko stotinjak pacijenata, što se povezuje s činjenicom da bolesnici s blažim oblicima bolesti „izmaknu" dijagnozi, a zasigurno se mnogi i pogrešno ili kasno dijagnosticiraju.

Prema podacima iz američkog registra oboljelih od CF, većina bolesnika živi oko 35 godina, no ima i puno starijih bolesnika. Očekuje se da će oni rođeni devedesetih godina prošlog stoljeća živjeti preko 40 godina. Ne postoje podaci za hrvatske bolesnike, ali se životni vijek naših bolesnika također produljuje.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!