Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Erizipel, crveni vjetar

Erizipel, crveni vjetar

Erizipel, crveni vjetar
  • Objavljeno: Subota, 15.08.2015.
  • Broj pregleda: 26.452
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Definicija erizipela

Erizipel je akutna infekciozna bolest uzrokovana b-hemolitičkim streptokokom skupine A, karakterizirana lokaliziranim, oštro ograničenim crvenilom i otokom kože, općim simptomima i sklonosti recidivima.

Etiologija erizipela

Uzročnik je najčešće b-hemolitički streptokok grupe A koji uzrokuje i druge streptokokne infekcije, rjeđe mogu uzročnici biti i streptokoki drugih grupa C, D, G i u novorođenčadi grupe B. Streptokok se nalazi u limfnim prostorima kože a može se naći i u ždrijelu.

Epidemiologija erizipela

Izvor zaraze je redovito čovjek bilo bolesnik bilo kliconoša. Vrata ulaska infekta je oštećena koža. Erizipel nije jako kontagiozan, pogoduje mu limfna staza a kako i sam stvara opstrukciju limfnih žila stvara sam sebi uvjete za recidiv. Erizipelu su skloni bolesnici s kroničnim bolestima jetre, bubrega, varikoznim venama, alkoholičari, dijabetičari i bolesnici s tumorima, te osobe s poremećenom cirkulacijom limfe (opekline, kirurški zahvati, frakture itd.). Najčešće se javlja kod starijih dobnih skupina ali nije rijedak ni u dojenčadi.

Patogeneza erizipela

Mjesto ulaza su oštećenja kože bilo velike rane ili okom nevidljiva oštećenja, često su to mjesta gljivičnih infekcija nogu. Streptokoki se razmnožavaju i šire limfnim prostorima potkožja zbog čega redovito dolazi do regionalne upale limfnih čvorova (limfadenitis) i upale gornjeg sloja kože s karakterističnim kliničkim promjenama.

Klinička slika erizipela

Inkubacija traje od 1 - 7 dana. Crvenilo je oštro ograničeno prema zdravoj koži, zahvaćeni dio je edematozan i tjestast pa nije bolno osjetljiv na pritisak. U nekih bolesnika je eksudacija tako jaka da dolazi do stvaranja mjehurića ili mjehura (erysipelas vesiculosum, bullosum) pa čak i gangrene (erysipelas gangraenosum). Regionalni limfadenitis se očituje laganim otokom i osjetljivošću limfnih čvorova. Najčešća lokalizacija su noge potom lice, ruke i trup. Ako se javlja na licu obično postoji podatak o upali ždrijela pri kojem streptokok dolazi u nos. stoga erizipel lica najčešće počinje od nosa i širi se na oba obraza u obliku krila leptira uz crvenilo i edem vjeđa. Ukoliko se erizipel pojavi na sluznicama (ždrijelo, vanjsko spolovilo, usna šupljina) dovodi do vrlo jakog edema. U neliječenih bolesnika bolest traje 8 - 10 dana i može obići čitavo tijelo (erysipelas migrans), ovaj oblik bolesti je u današnje doba vrlo rijedak, inače crvenilo na periferiji brzo napreduje dok u centru nestaje.
Komplikacije bolesti mogu biti lokalne (celulitis, konjuktivitis, keratitis, edem glotisa itd.) i opće (sepsa, intersticijska upala bubrega). Poststreptokokni glomerulonefritis i reumatska groznica su kod erizipela rijetke, kao i sve komplikacije ako se erizipel pravilno liječi. Kod učestalih recidiva može doći do elefantijaze (povećanja volumena) zahvaćenog područja uslijed opstrukcije limfne cirkulacije.

Dijagnostika erizipela

Dijagnoza je bolesti laka i temelji se na kliničkoj slici, dok je izolacija uzročnika moguća iz mjehurića i mjehura ili na početku bolesti iz krvi. Druge bolesti koje imaju slične simptome su celulitis i flegmona (furunkul) nosa gdje postoji izrazita bolnost i osjetljivost na dodir, crvenilo nije oštro ograničeno i koža je tvrdo infiltrirana. Erizpeloid je vrlo sličan erizipelu.

Prognoza

Prognoza je vrlo dobra kako zbog terapije tako i zbog općenitog blagog tijeka streptokoknih bolesti danas.

Liječenje erizipela

U terapiji se daje penicilin, u slučaju preosjetljivosti eritromicin, azitromicin ili cefalosporini, potrebna je još i lokalna terapija 2%-tnom bornom kiselinom. Na ovakvu terapiju vrućica i opći simptomi nestaju u roku 24 sata, a kožne promjene brzo nestaju.

www.medicina.hr

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!