Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Broj pregleda: 57.964
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Probavni sustav

Prehrana

Gubitak tjelesne mase čest je kod pacijenata s težim oblicima UK. Ne postoji određena hrana ili način prehrane koji bi uzrokovao simptome UK ili produšio razdoblje bez simptoma. Stoga se pacijenti potiču na jedenje zdrave, kvalitetne hrane i izbjegavanje hrane za koju u ponavljanim situacijama uoče da im izaziva/pogoršava simptome.
Nepodnošenje laktoze (alergija na mlijeko) često se uočava kod pacijenata s UK pa se preporučuje obaviti testiranja kako bi se dokazalo postojanje poremećaja. Pacijenti koji ne uzimaju laktozu hranom trebali bi uzimati nadomjeske kalcija u svrhu sprječavanja gubitka koštane mase.
Bolesnici s grčevim u trbuhu i proljevom mogu pokušati izbaciti svježe voće i povrće, kafein, gazirana pića i proizvode koji sadrže sorbitol (primjerice dijetalne žvakaće gume). Ipak, fermentabilna celulozna vlakna mogu imati ulogu u odršavanju remisije, možda zbog proizvodnje butirata u crijevnim bakterijama koji ima antiupalni učinak.
Svakodnevno uzimanje multivitamina preporučuje se ako je ograničeno uzimanje nekih grupa namirnica. Također se preporučuje nadoknada folne kiseline. Parenteralna prehrana infuzijom nema primarni terapijsku ulogu kod UK, ali se povremeno primjenjuje kod vrlo teških slučajeva. Najmanje dva istraživanja su pokazala kako totalna parenteralna prehrana s odmaranjem crijeva ne poboljšava ishod teškog UK.

Psihotropni lijekovi

Pacijentima koji su osobito pogočeni stresom mogu pomoći lijekovi za smirenje. Ograničeni epidemiološki podaci te klinički i eksperimentalni dokazi ukazuju na stres kao mogući uzrok pogoršanja bolesti. Ovi bi se lijekovi trebali koristiti zajedno s psihoterapijom te sudjelovanjem u radu udruga koje okupljaju UK bolesnike. Nekim bolesnicima će pomoći antidepresivi, a litij karbonat se propisuje pacijentima kod kojih je uporaba steroida uzrokovala psihozu.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!