Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prolaps maternice (spuštena maternica)

Prolaps maternice (spuštena maternica)

Prolaps maternice (spuštena maternica)
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 63.837
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija prolapsa maternice

Prolaps je pojava kada se jedan ili više zdjeličnih organa spuste u vaginu. Ako su mišići dna zdjelice oslabljeni, stijenke vagine se pomaknu pa dođe do prolapsa.

Bilo koji od organa u zdjelici, uključujući maternicu, mjehur, rektum, crijeva i uretru, može se spustiti u vaginu, ali najučestaliji je prolaps maternice.

Ovisno o ozbiljnosti slučaja, grlić maternice može se spustiti i čak viriti iz vagine. Prolaps se obično javlja kod starijih žena, a gotovo nikad kod žena koje nisu rađale.

Mišići dna zdjelice mogu s godinama oslabjeti, ali prolaps je gotovo uvijek posljedica ranijeg oštećenja mišića dna zdjelice tijekom porođaja.

To se osobito događa ako ste brzo rodili, ako ste predugo imali trudove ili ako su vaša djeca bila prilično krupna pri rođenju.

Da biste razumjeli o čemu govori vaš liječnik, korisno je znati ovo:

  • Ako se rektum izboči u stražnju stranu stijenke vagine, to je rektokela.
  • Kad se uretra izboči u prednju stijenku vagine, govorimo o uretrokeli.
  • Ako se mjehur spusti u prednji dio stijenke vagine, riječ je o cistokeli.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!