Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svrab

Svrab

Svrab
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 59.654
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Koža

Definicija svraba

Svrab je infekcija kože uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Bolest je učestala nalazimo je diljem svijeta i zahvaća ljude svih rasa i socijalnih staleža. Brzo se širi u ustanovama gdje postoji učestali koža-koža kontakt kao npr. u bolnicama, raznim kolektivima, ustanovama za čuvanje djece (vrtići, jaslice), staračkim domovima itd.

Koji su znakovi i simptomi svraba?

Iziritirani crveni prištić, kanalić ili osip, specijalna mreža između prstiju, kožni nabor na ručnom zglobu, laktu ili koljenu; crvenkasti osip po spolovilu, dojkama ili lopaticama. Ponekad su vidljive rane po tijelu uzrokovane svrbežom i svrbenjem. Rane se ponekad mogu zaraziti sa bakterijama i tada je to superinfekcija. Za svrab je karakterističan intenzivan svrbež posebno noću i preko cijelog tijela.

Kako se može dobiti svrab?

Dugotrajni kontakt kože o kožu dvije ili više osoba uvijek za posljedicu ima svrab. Kontakt općenito mora biti dugotrajan ( rukovanjem ili zagrljajem se infekcija ne širi). Zaraza se lako širi među seksualnim partnerima i među članovima kućanstva. Također se može prenjeti nošenjem tuđe odjeće te korištenjem tuđeg ručnika i krevetnine.

Kako se širi obični svrab?

Infekcija se širi kontaktom uključujući tako i spolni odnos tako da skabijes ubrajamo u spolno prijenosne bolesti. Potrebno je naglasiti da svaka promjena na koži ne sadrži grinju sarcoptesa. U stvari u najviše slučajeva kod odraslih na koži nema više nego 10 ili 15 živih grinja čak i ako zaražena osoba ima stotinu izraslina i prištića.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!