Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Svrab

Svrab

Svrab
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 59.646
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Koža

Da li ste čuli za Norveški svrab?

Ponekad doktori ili drugi zdravstveni djelatnici spominju "Norveški skabijes" i taj termin može djelovati zbunjujuće. Ime norveški neke upućuje da je bolest uzrokovana sa specifićnim tipom grinje koja se nalazi u Norveškoj ili neki pomisle da uglavnom zahvaća ljude norveškog porijekla, no to nikako nije točno. Termin "Norveški skabijes" odnosi se na nekoliko oblika skabijesa poznatih kao krustozni skabijes. Krustozni skabijes nazvan je Norveški skabijes zbog simptoma koji su prvo opisani u Norveškoj srediniom 19 stoljeća.

Da li je norveški svrab drugačiji?

Da. Norveški ili krustozni skabijes je drugačiji. Ovdje izgleda postoji problem sa imunim odgovorom na grinje koje mogu biti jako brojne.

Tko najčešće oboljeva od norveškog skabijesa?

Krustozni skabijes skoro uvijek zahvaća ljude sa oštećenim imunskim sustavom i mnogo je češći u odraslih koji su mentalno ili psihički retardirani te u bolesnika oboljelih od AIDS-a, limfoma ili drugih bolesti koje smanjuju efikasnost imunog odgovora.

Kako izgleda svrab?

Lezije tog oblika skabijesa najčešće su opsežne i šire se preko cijelog tijela. Pregibi, koljena, dlanovi, koža lubanje i tabani su najčešći lokaliteti. Koža lubanje može izgleda kao da je prekrivena bradavicama. Nokti mogu biti zadebljani i obojeni. Interesantno u toj formi skabijesa svrbež može biti minimalan ili čak izostati.

Može li se svrab zakomplicirati?

Djelomična opasnost od krustoznog skabijesa je da se te lezije mogu sekundarno inficirati kao npr. sa bakterijom Stafilokoka.

Kako se liječi svrab?

Poput tipičnog skabijesa Norveški skabijes se liječi sa topičkom permethrin kremom (Elimite) i oralnim lijekom ivermectinom (Stromectol). Dok se klasični oblik skabijesa obično liječi sa jednom gore navedenim oblikom, lječenje krustoznog skabijesa liječi se sa oralnim lijekovima duže vrijeme i sa multiplom aplikacijom skabicidnih krema.

www.mojdoktor.hr

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!